Vildsvin äter upp grödor – nu bevakas åkrarna

Vildsvinen i Järfälla är fler än någonsin. Förra året slogs ett nytt rekord – då sköts fler svin än rådjur. Nu har jägarna satt bevakning på åkrarna för att hålla djuren borta.

  • Publicerad 10:38, 9 sep 2015

Vildsvinen härjar som aldrig förr i Järfälla. I april skrev Lokaltidningen Mitt i om hur ett vildsvin rusat rakt emot Viksjöbon Agneta Wiberg i ett naturreservat. Förra året satte Viksjö golfklubb upp elstängsel för att hålla de bökande djuren borta och i somras hittades stinkande vildsvinskadaver i skogarna kring Järvafältet.

Och svinen verkar ha kommit för att stanna. Hittills i år har runt 20-30 grisar skjutits i Järfälla under våren och sensommaren. Det kan jämföras med i snitt 17 skjutna grisar per helår under 2012, 2013 och 2014.

Förra året slogs ett rekord – då sköts dubbelt så många vildsvin som rådjur. Och hittills pekar allt på att även 2015 blir ett rekordår.

– Det har aldrig hänt förut att vi skjuter så många. Det är ett heltidsjobb att bevaka och lokalisera dem, säger Sven Andersson, viltvårdare i Järfälla kommun.

Anledningen till ökningen tros vara att ett antal suggor vandrade in från Lövstaområdet i Hässelby under våren. Sven Andersson berättar att jaktlagen stött på flockar med så många som 20 grisar.

– De rör på sig mycket och kan vandra sju kilometer under en natt. Därför är det svårt att veta hur stor populationen är. Vissa veckor ser vi 50 vildsvin under en jakt. Andra veckor är det tomt.

Ett ökande problem är att svinen ger sig in på åkrar och äter upp böndernas grödor. Vete och kvickrot är vildsvinens favoriter och de drar sig inte för att ge sig in i trädgårdar och villaområden för att hitta föda. Nils Bosson på Nyborgs gård i Upplands-Bro är en av de som drabbats.

– Visst blir det en ekonomisk skada. Men det är inte bara vildsvinen som ställer till det. Övrigt vilt gör också skada i markerna, säger han.

I Järfälla tar man nu krafttag för att hålla grisarna borta från grödorna. I somras har flyttbara jakttorn satts upp för att bevaka åkrarna i Viksjö och Högby.

– Vi har varit ute varje vecka för att hålla det i schack. Det handlar om att hålla en balans i naturen, säger Sven Andersson.

Fakta

Äter vete och bökar upp åkrar

Den svenska vildsvinsstammen var i princip utdöd under medeltiden, men på 1970-talet rymde några individer från ett hägn i Trosa.

I dag finns det runt 200 000 vildsvin i Sverige.

Djuren orsakar stora problem för bland annat jordbrukare och golfbanor när de bökar.

Visa merVisa mindre