FINAL. Väsby Hockey vann finalen hemma mot Halmstad med 4-2 i slutet av februari och kvitterade då ut en plats till den allsvenska kvalserien. Men när Karlskrona tvångsdegraderades erbjöds Väsbylaget en plats i Allsvenskan utan att behöva kvala. Foto: Väsby Hockey

Vilda Väsby laddar inför premiären i Hockeyallsvenskan

Nu drar det ihop sig för Vilda Väsby. På fredag är det dags Hockeyallsvenskan – för första gången på 33 år. I premiärmatchen väntar Södertälje borta.

  • Publicerad 13:10, 29 sep 2020

Vi är redo.

REDO. Tom Tärnström, Väsby Hockeys sportchef, anser att klubben är väl rustad för spel i Allsvenskan. Foto: Jonny Andersson

Året var 1987 senast det begav sig. Då skrällde Väsby Hockey genom att ta sig upp i Sveriges högsta hockeyserie. Sejouren där varade tyvärr bara en säsong och sedan dess har klubben pendlat mellan division 1 och 2.

Men när Karlskrona tvångsdegraderades från Hockeyallsvenskan på ekonomiska grunder fick Väsby chansen.

– Vi har förberett oss dagligen ända sedan beskedet den 3 augusti att vi skulle spela Hockeyallsvenskan. Åtta träningsmatcher har spelats med varierande resultat, men vi har fått en hel del svar. Matchen nyligen när vi vann mot Södertälje borta med 1-4 visar att vi är på rätt väg och kan vinna matcher även på denna nivå, säger Tom Tärnström, sportchef i Väsby Hockey.

Elva nya spelare

Inför Hockeyallsvenskan har elva nya spelare värvats, de flesta med Stockholmsanknytning. Men några har försvunnit.

– Vi tappade Edvin Olofsson och Oliver Horrsell till AIK tidigt under våren när vi ställde in oss på spel i Hockeyettan. Hade vi vetat då att vi skulle haft platsen är jag säker på att de velat vara kvar. Men nu blev det som det blev, inte mycket att göra åt saken. Annars har vi lånat ut och släppt nio spelare till olika klubbar.

Vilka förbättringar har ni gjort i hemmarinken Renew Arena?
– Bland de större sakerna är att belysningen i hela hallen är utbytt för att möta kraven i Hockeyallsvenskan. Egna sektioner för hemma- och bortafans har skapats enligt direktiven, dessutom har videomåldomarbås och statistikbås byggts.
Hur påverkas ni av coronabegränsningen på max 50 personer i publiken?
– Knappast optimalt för någon och en stor smäll för många, oss inkluderat. Jättetråkigt såklart att inte få spela inför fullsatta läktare. Men hälsan går först och det får vi ha respekt för.
Vilka utmaningar står ni inför?
– Sjävklart blir det en tuff utmaning att komma in som nykomling med så kort varsel. Men alla lag kommer att få möta ett väldigt motiverat och hungrigt Vilda Väsby på isen som kommer att överraska många lag, det är jag övertygad om. Vi är redo.

Hockeyallsvenskan 20/21

AIK

Almtuna IS

BIK Karlskoga

HC Vita Hästen   

IF Björklöven 

Kristianstads IK

Modo Hockey   

Mora IK  

Södertälje SK    

Timrå IK    

Tingsryds AIF    

Väsby IK HK

Västerviks IK

Västerås IK

Visa merVisa mindre