Nina Ivarsson från Danderyd marknadsför musikalen och Lina Hansson är en av huvudrollerna. Foto: Pekka Pääkkö

Viktor Rydberg bjuder på musikal – för 25 året i rad

För 25 året i rad sätter Viktor Rydberg upp sin årliga musikal. Jubileet firas med en tolkning av ”Rock of Ages” och eleverna bjuder publiken på välkända rocklåtar, dans och kärlek. – Det känns underbart och så himla roligt att få vara med i musikalen, säger Lina Hansson från Kungsholmen.

  • Publicerad 12:05, 8 jan 2020

I flera veckor har elever på Viktor Rydbergs gymnasium repeterat inför skolans årliga musikaluppsättning ”Rock of Ages” som bygger på klassiska rocklåtar av bland annat Bon Jovi, Europe, och Whitesnake. Handlingen kretsar kring Sherrie som flyttar till Los Angeles år 1987 med en dröm om att bli sångerska. Manuset har skrivits av Chris D’Arienzo och stora delen av musikalen utspelar sig på en rockbar.

– Musikalen handlar om drömmar, frihet och solidaritet och en nostalgitripp till 1980-talet, säger 18-åriga Nina Ivarsson från Danderyd, som går ekonomiprogrammet och är med i den grupp som ansvarar för att marknadsföra musikalen.

80 elever arbetar med musikalen

Hon berättar att musikalens budskap är att våga drömma och satsa på vad man vill – vilket många unga kan känna igen sig i. Omkring 80 elever som går sista året på Viktor Rydbergs tre gymnasieskolor är med och sätter upp musikalen. De är elever som läser ekonomi, samhälle, natur, dans, teater, musik och bild.

I år är det även 25 år sedan skolans elever för första gången gick ihop för att tillsammans tolka en musikal. Uppsättningarna har gått från att vara små amatörmusikaler i skolans aula till att de senaste åren sättas upp på Maximteatern. Eleverna själva står för allt från musik och scenografi till smink och marknadsföring.

Musikal Viktor Rydberg, Rock of Ages, Lina Hansson.

”Jag spelar en väldigt komisk person”

18-åriga Lina Hansson från Kungsholmen går estetiska programmet med inriktning teater och har berättarrollen i uppsättningen. Hon för storyn vidare och försöker få med publiken så mycket som det går.

– Jag spelar Lonnie Barnett som är en väldigt komisk person. Jag är berättaren, men också en del av dramat, säger hon.

För Lina Hansson var det självklart att provspela för att få vara en del av musikalen. Hon har sjungit sedan hon var liten och nu är målet att arbeta med teater efter gymnasiet.

– Jag tror att jag fick min roll för att jag är säker och vågar ta plats på scen, säger hon.

Musikalen har premiär den 10 januari.

Repeterat hela sedan den 14 december

Sedan den 14 december, med undantag jul och nyår, har hon och de andra eleverna repeterat hela dagarna för att få allt att sitta inför premiären.

– Det är svårt att både sjunga, dansa och sedan prata. Att lära sig allt och känna att det sitter, säger Lina Hansson.

Hon känner sig väldigt laddad inför premiären – som hon tror blir riktigt bra.

– Alla är sjukt duktiga och gör rollerna på ett bra sätt. Det känns underbart och så himla roligt att få vara med i musikalen. Att både få dansa, spela teater och sjunga, säger Lina Hansson.

Musikalen visas vid elva tillfällen, varav fyra gången enbart för Viktor Rydbergs elever. Totalt väntas det komma runt 600 åskådare per framträdande.

Årets musikal har premiär den 10 januari.