Viktor från Väsby spelar EM i amerikansk fotboll i Italien

Efter vårens laguttagning är Sveriges bästa spelare i U19-landslaget favorittippade inför junior-EM i amerikansk fotboll i Italien. Spelarna stärker lagandan med hjälp av viskleken och Viktor Ekberg från Upplands Väsby är laddad. – Det är riktigt spännande. Jag har aldrig riktigt varit nervös men det är häftigt att få representera Sverige.

  • Publicerad 13:13, 29 jul 2019

På måndagen är det avspark i junior-EM i amerikansk fotboll. Under kvällen möter det svenska landslaget Norge, och för att bilda ett svenskt U19-landslag har landet kammats igenom under våren – och de 39 bästa spelarna har valts ut.

En av dem kommer från Upplands Väsby och spelar som starting quarterback i den italienska värmen.

– Det är skönt väder. Det är varmt men vi har förberett oss för det. Jag har aldrig mött Norge tidigare, men jag tror att vi har lika stor chans som förra året då Sverige vann, säger 18-årige Viktor Ekberg.

Touchdownhjälte tog Sverige till EM-final – skräll mot Frankrike

Han startade som 12-åring i Wäsby Warriors. I dag spelar han i klubben Arlanda jets som nyligen tog sig till SM i Borås, och inför premiärmatchen mot Norge laddar han upp genom att sova, ta det lugnt och förbereda sig mentalt.

– Det är riktigt spännande. Jag har aldrig riktigt varit nervös men det är häftigt att få representera Sverige. Vi måste slå Norge nu, sedan förmodligen Frankrike och kanske Danmark i final. Men vi ska se till att det händer helt enkelt, säger Viktor Ekberg.

Hinner spela ihop sig under två dagar

Tillsammans med de andra spelarna representerar Viktor Ekberg Sverige i Bologna, Italien, och tävlar om EM-medaljer från och med den 29 juli. Men laget har bara några dagar på sig för att träna.

– Vi samlas på torsdag, och har fredag och lördag på oss. På söndag åker vi ner och spelar match på måndag. Så det är inte jättemycket tid, men ändå tillräckligt för att få ihop det, säger Sebastian Brinkenfeldt, huvudansvarig, head coach och förbundskapten.

”Alla matcher kommer vara tuffa”

Det är en turnering utan gruppspel. För att vinna måste man vinna alla matcher.

Och vinna, det vill de – både för att försvara guldet från 2017, och för att få tävla i VM nästa år.

– Jag skulle nog säga att känslan är förhållandevis god, vi känner att vi har ett slagkraftigt lag, med vältränade duktiga spelare och coacher, säger Sebastian Brinkenfeldt.

Sebastian Brinkenfeldt tog över laget i år, och börjat om med en helt ny coachstab. Foto: Selma Bennaceur

Men att Sverige tippats som favoriter ställer han sig ödmjuk till.

– Det finns artiklar som säger det, men jag skulle nog säga att både Frankrike och Österrike är mer favoriter än vi. Men alla matcher kommer vara tuffa, säger han.

Tränar med viskleken och sockerdetox

Landslaget har bara två dagar på sig att träna tillsammans, och har enkelheten som en genomgående tes.

– Vi kommer lägga mycket tid och kraft på lagbygge och lagkänsla, vilket är ett svenskt signum. Att skapa en samhörighet och få laget att känna sig som starkast tillsammans, säger Sebastian Brikenfeldt.

Förutom att försöka vänja sig av med sockerätande för att öka näringsintaget är viskleken en metod svenskarna använder för att stärka samarbetet och kommunikationen.

– Den visar många gånger hur ett meddelande förvrängs. Och behovet av att meddela alla, flera gånger, och på samma sätt som personen sa det på. Annars är det risk att det missuppfattas.

Lämnar brandtalen till spelarna

Några överdrivet invecklade ritualer precis innan matchen har de inte. Mest bara en plan kring uppvärmningen.

– Mycket handlar det om flexibilitet. Om någon vill gå ut fem minuter extra så ska man kunna göra det, säger Sebastian Brinkenfeldt.

Och det blir inga ”Remember The Titans”-tal.

Åtminstone inte från coacherna.

– Vi brukar låta våra kaptener och spelare sköta det själva, säger Sebastian Brinkenfeldt och skrattar.