Viktor, 7 , skrev brev till Reinfeldt

7-årige Viktor upprördes över hur skövlingen av Sumatras regnskog förstör de utrotningshotade tigrarnas livsmiljö. Han skrev brev tillstatsminister Fredrik Reinfeldt med ett enkelt krav: ”Fredrik, du måste förbjuda palmolja”.

  • Publicerad 16:23, 17 mar 2014

Förra veckan fick Viktor från Vallentuna svar på sitt krav från statsrådsberedningen.

– Vi öppnade brevet och det stod en massa konstiga saker där, säger Viktor.

Där står det att initiativ för en bättre produktion av palmolja tagits, samt att EU har beslutat att livsmedel ska märkas bättre så att det går lätt att se om en produkt till exempel innehåller palmolja som Viktor är kritisk till.

Palmoljan, som bland annat används i choklad, framställs av palmoljeträd som växer i stora plantager på Sumatra.

När palmoljeträden planteras hugger man ner regnskog där tigrarna bor. Enligt organisationen Greenpeace fångas också tigrar i snaror och dödas.

Detta hade Viktor sett i ett barnprogram, berättar Viktors pappa. Det var det som enligt pappan fick Viktor att uppmärksamma frågan.

– Tigrarna dör när de gör palmolja, säger Viktor.

Viktor gillar tigrar, men de är inte hans favoritdjur.

– Jag gillar alla sorts djur, säger han.

Han är nöjd med svaret från statsministern. Trots att han inte fick svar på frågan vilken som är statsministerns favoritfärg. Han har dock en egen teori och det.

– Jag tror att det är svart.

Rätt att sparka kroganställd Polis lät sin son skjuta med tjänstepistolen

stockholm Det var rätt att sparka en restauranganställd som flera gånger ­manipulerade kassaapparaten. Det har Arbets­domstolen beslutat. Domstolen anser det bevisat att kvinnan vid nio tillfällen har gjort felaktiga kassaregistreringar.

Domslutet är ett bakslag för hotell- och restaurangfacket som nu får ersätta arbetsgivarens rättegångskostnader med en kvarts miljon kronor.

STOCKHOLM En polisman tog med sig sin son till skjutbanan i polishuset i Västberga och lät honom provskjuta hans tjänste­pistol. Saken anmäldes till både åklagare och polisens personal­ansvarsnämnd. Åklagaren beslutade att inte inleda någon förundersökning, men nu varnas polisen av ansvarsnämnden.

Polisens vapen är omgärdade av ett strängt regelverk. Vapnen får bara bäras av den som är polis och har klarat ett skjutprov de senaste 12 månaderna.