Representanter för flera av Sveriges största idrottsorganisationer kom i tisdags till Sump Foto: Mitt i + Mostphotos

Viktigt samtal om Sumpans idrott

Representanter för flera av Sveriges största idrottsorganisationer kom i tisdags till Sumpan för att prata idrott. Betyget för kommunen: Gott, och bra samarbete med politiker och tjänstemän. Men också en önskan om att få in idrotten tidigare när man bygger nytt.

  • Publicerad 09:23, 6 sep 2018

I tisdag hade representanter för flera av Sveriges största idrottsorganisationer bjudits in av kommunen för att prata om idrottens framtid och roll i samhället.

En av dem var Jan Kihl, Ordförande i Sundbybergs Idrottsallians (Samlingsorganisation för idrottsföreningarna i Sundbyberg) och ordförande i Sundbybergs IK Orientering.

– Vi pratade en hel del om vikten av dialog med politiker och tjänstemän i kommunen. Det vi tidigare har gjort från Sundbybergs Idrottsallians är att presentera en prioriteringslista för kommunen, och de har faktiskt tagit till sig och jobbat efter den. Till viss del är det därför den här stora multiarenan skapas, säger han.

På önskelistan står: isytor, möjlighet att kunna spela fotboll året om, en fullstor sporthall och att bevara och utveckla Ursviks motionsområde.

– Kvar är en fullstor sporthall och så borde man kunna göra mer med Ursviks motionsområde.

”Bra kontakt”

Jan Kihl är överlag nöjd med samarbetet med samarbetet med kommunen.

– Vi har en jättebra kontakt. När man jämför med kollegor i andra kommuner är det inte alls på det här sättet. Jag upplever att alla politiker som jag varit i kontakt med, oavsett parti, vara öppna för dialog.

Att kommunen kan prata med Sundbybergs Idrottsallians, som funnits sedan 1995, i stället för med varje enskild förening har också varit till hjälp tror han.

Johan Storåkers (L), ordförande i kultur-och fritidsnämnden, var moderator under kvällen och är även han nöjd med samtalet.

– Vi pratade mycket om idrottens samhällsnytta och vad den betyder för människor med olika bakgrund att komma samman. Det är också viktig att samverka så att tjänstemän och politiker inte sitter isolerade på stadshuset och fattar beslut efter eget huvud, säger han.

”Få in idrotten tidigare”

Björn Eriksson, Ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, påpekade också att det är viktigt att kommunerna inte blir för klåfingriga och går in och styr för mycket i detalj vad idrottsföreningarna ska hålla på med – som att ordna busstransporter och ta över andra kommunala uppgifter.

– Det är en viktig balans och krävs respekt för varandras arbete från bägge håll, både från föreningarna och kommunen, säger Johan Storåkers.

Det är viktigt att man planerar i god tid för sådana ytor.

Johan Storåkers (L)

Han menar också att idrottsfrågorna ofta hamnar en bit ner på priolistan när man bygger nya områden och att de borde komma med tidigare i processen.

– Det gäller allt från ytor för spontanidrott, skolidrottsytor, idrottshallar och bara ytor med luft, vatten och skog där man kan röra sig. Det är viktigt att man planerar i god tid för sådana ytor.

Angående den stora multihall som beräknas kunna börja byggas nästa höst, så ska kommunen ut och prata med föreningar nu i höst och ta ett inriktningsbeslut.

Fakta

De medverkade i samtalet

De medverkade i tisdagens samtal:

  • Björn Eriksson, Ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
  • Katarina Henriksson, Ordförande i Svenska Konståkningsförbundet och styrelseledamot i Sveriges Olympiska Kommitté
  • Anders Larsson, Ordförande i Svenska Ishockeyförbundet och styrelseledamot i Sveriges Olympiska Kommitté
  • Jan Kihl, Ordförande i Sundbybergs Idrottsallians (Samlingsorganisation för idrottsföreningarna i Sundbyberg) och ordförande i Sundbybergs IK Orientering
Källa: Sundbyberg stad
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47