Rådjur är extra hårt drabbade just nu. Foto: Mostphotos

Viktigt att ringa 112 om du kör på vilt

Många viltolyckor sker just nu, och rådjuren är extra hårt drabbade. Men vad som gäller när du kör på ett djur verkar få veta, säger Sven Anderson som samordnar eftersöken i kommunen.

  • Publicerad 14:32, 15 jun 2018

Sven Andersson, samordnare för viltolycksverksamheten i Upplands Väsby, Sollentuna och Järfälla vädjar till invånare att just nu köra extra försiktigt. 

Den senaste tiden har det varit en stor mängd viltolyckor som krävt eftersök, och nu märker Sven att många inte vet vad de ska göra när de kör på ett djur.

– Vi ser i sociala medier att människor frågar där, säger han.

Och okunskapen drabbar både djuret och den som ska göra eftersöket.

– När vi kommer till platsen vill vi att det ska gå fort eftersom det är ett skadat djur det handlar om. Då är det till stor hjälp om den som kört på djuret har märkt ut exakt var olyckan skedde, inte några hundra meter därifrån.

Agera nabbt

Det är inte straffbart att köra på ett djur, men det är däremot straffbart att inte anmäla att det skett.

Först ringer du 112 och berättar vad som har hänt. Då ser de till att informationen kommer ut till Sven och hans kollegor. Sen måste du tydligt markera platsen där olyckan inträffat.

– Åk inte hem först, ring direkt och märk ut platsen, annars är det lätt att det blir fel, säger Sven.

Rådjuren hård drabbade

Just nu är det rådjuren som ligger extra illa till. Honorna har nya ungar och stöter bort sina fjolårskid, som i sin tur ger sig ut på äventyr för att hitta nya områden.

Dessutom är bockarna ute på revirsök.

Det är alltså många djur som rör på sig, och därmed också korsar vägarna.

Sven Andersson berättar också att det händer att personer ser en hona med ett kid och släpper fram duon över vägen, men inte tänker på att det kan komma fler ungar.

– Det är inte roligt att komma fram till en sådan plats, säger han. Inte roligt alls.