Situationen kring Enköpings centrum väcker intresse. Det är tydligt när man läser igenom den medborgarenkät som nyligen har genomförts.Om man jämför med andra städer brukar svarsfrekvensen ligga på cirka 500 svar.Men när det kommer till Enköping var det rekordmånga som ville vara med och tycka till, hela 1 800 personer.

– Enköping har fått ett fantastiskt gensvar på medborgarenkäten. Det är ett imponerade stort engagemang för centrum hos Enköpingsborna. Det här kommer att stärka och backa upp innehållet i affärsplanen och handlingsplanen för Enköp-ings centrum som nu håller på att tas fram, säger Marlene Hassel och Marita Floman, processledare från Svenska Stadskärnor i ett pressmeddelande.

Slitet centrum

Går man igenom enkäten kan man se flertalet tydliga åsikter utkristalliseras. 60 procent tycker att centrum är slitet, trist och oinspirerande. Bara åtta procent tycker det är trevligt, tryggt, och harmoniskt. När det gäller framkomlighet tycker hela 87 procent att centrum är bra för fotgängare och cyklister. Motsvarande siffra för bilister är 30 procent.

När Mitt i:s reporter är på plats på Stora Torget sitter Marika Englundh på en av bänkarna och njuter av sommarsolen.

− Jag gillar verkligen denmysiga småstadskänslan. Men med det sagt så finns det också saker som kan bli bättre. Alla turer kring Stattgropen har ju bara varit jobbigt.

I en annan del av torget sitter herrarna Sado Boyaci och Osman Ahmat och samspråkar.

− Vi är ju två äldre herrar så vi gillar ju lugnet. Det är viktigt att man ska känna sig trygg här, säger Sado Boyaci.

Tryggheten ja. Enligt enkäten så tycker hela 92 procent att det är tryggt i centrum under dagtid, men på kvällar och nätter sjunker denna siffra till 31 procent.

– Det är tydligt att det finns mycket att ta tag i för att Enköpings centrum verkligen ska bli den där blomstrande småstadskärna som upplevs levande, attraktiv och välkomnande, säger Lotta Stenberg, näringslivskoordinator Enköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Årets stadskärna

Bakom enkäten står föreningen Enköping Centrumsamverkan som driver en så kallad BID-process, Business Improvement District. Syftet är att skapa en samverkan mellan olika aktörer inom stadskärnor. Arbetet pågår under perioden januari 2020 till september 2021.Målet är att Enköpings centrum utses till Årets Stadskärna senast 2025.