Kai var snabb med att ringa till polisen när han såg inbrottsförsöken. Det gjorde att två personer kunde gripas vid det ena tillfället. Foto: Anna Z Ek

”Viktigt att inte bara titta bort”

Det blev en dramatisk vecka för Kai när han av en slump blev vittne till, och stoppade, två olika inbrottsförsök. – Det är viktigt att man inte alltid bara tänker att det är någon annans ansvar att agera.

  • Publicerad 08:13, 3 dec 2012

Med bara några dagars mellanrum under en vecka i oktober bevittnade Kistabon Kai, som väljer att inte ha med sitt efternamn i tidningen, ett inbrottsförsök till ett förråd och ett till ett garage.

– Normalt sett händer ju sådant här bara på tv, säger han.

Det första inbrottet skedde runt halv fem på morgonen utanför hans lägenhet. Kai, som sov med fönstret på glänt, vaknade av att han hörde knackningar utanför.

Ungefär 70 meter bort, vid husets förråd, såg han två killar i full färd med att bryta upp dörren med en kofot.

Kai höll sig gömd bakom persiennerna och ringde omedelbart till polisen.

– Polisen agerade oerhört snabbt. De höll kontakt med mig ända fram till att en patrull var på plats och kunde ingripa. Det hela tog bara tio minuter.

Vid det tillfället hann båda inbrottstjuvarna komma undan och Kai fick i stället lämna signalement på de två männen.

Några dagar senare var det dags för inbrottsförsök nummer två. Kai var ensam i sitt företags garage och mekade med sin motorcykel när han hörde obekanta röster bakom en tunn plastdörr.

– När jag hörde att de började prata om att det kunde finnas ett lager för Ipads där inne förstod jag att det var ett inbrott som var på gång – igen. Jag trodde inte att det var sant.

Kai smög ut ur garaget och in i en trappuppgång som låg vägg i vägg. Därifrån ringde han polisen samtidigt som han såg hur dörren började brytas upp från andra sidan.

Polisen var återigen snabbt på plats och Kai stod redo och släppte in dem med sitt passerkort.

– De körde in i garaget med skrikande däck och fick tag på två av de tre inbrottstjuvarna. Den tredje personen lyckades smita ut genom en nödutgång.

Efter det första inbrottet, då Kai såg tjuvarna med egna ögon, satte han sig ner och skrev ner det han precis hade blivit vittne till.

– Minnet försvinner snabbt. Med allt adrenalin är det lätt att man glömmer bort detaljer i det man har sett.

Polisen i Stockholm har gjort en storsatsning mot inbrott som drog i gång i mars i år. 38 poliser jobbar heltid med att stoppa inbrott.

I år har 131 inbrott eller inbrottsförsök anmälts i Kista. Vid samma tid förra året hade 216 anmälningar kommit in, vilket innebär en minskning på nästan 40 procent.

– Jag tycker att det är viktigt att inte titta bort och tänka att någon annan kommer, att det är någon annans ansvar när man ser att ett brott begås, säger Kai.

Närpolischefen Jörgen Karlsson tycker att Kai agerade alldeles rätt.

– Vi brukar inte rekommendera att man som privatperson själv ingriper för att stoppa ett brott om man inte är bombsäker på att man kan hantera situationen. Till exempel om man är flera mot en ensam brottsling och att personen inte är beväpnad.

I annat fall är det bästa man kan göra att så snabbt som möjligt ringa polisen på 112 samt att noga observera det man bevittnar.

För att förebygga risk för inbrott uppmanar Jörgen Karlsson folk till att organisera grannsamverkan samt att vara uppmärksamma på okända personer i området.

– Inbrottstjuvar ser sällan ”misstänkta” ut, utan de kan till och med vara utklädda till byggnadsarbetare eller liknande. Man kan gärna gå fram och fråga personen och denne behöver hjälp eller liknande. Om det är en inbrottstjuv har man markerat att man uppmärksammat personen.

Enligt Jörgen Karlsson görs de flesta gripanden av inbrottstjuvar efter att uppmärksamma personer som Kai har ringt polisen i tid.

Fakta

Att bli vittne

Om du blir vittne till ett pågående brott – ring 112.

Om du ser ett brott som redan har skett – ring 114 14.

Observera detaljer i gärningsmännens utseende och klädsel.

Om du ser att gärningsmännen har en bil, skriv ner färg, modell, registreringsnummer och färdriktning. Om du har möjlighet och upplever att det är säkert – följ efter.

Källa: Kista närpolis

Visa merVisa mindre