Linda Brandén vill ha ett slut på stöket i Viksjö. Nu engagerar hon sig i kvällsvandringar för att öka tryggheten i området. Foto: Sara Flodin

Viksjöbor nattvandrar mot stök

Krossade rutor, sönderslagna bilar och bråk. Viksjöborna har tröttnat på stöket. När problemet uppmärksammades på Facebook fick gruppen direkt 400 medlemmar – och när det ordnades kvällsvandring för första gången slöt 30 personer upp.

  • Publicerad 00:00, 29 sep 2015

Skadegörelse, hot, misshandel och bråksökande ungdomsgäng. Viksjöbor vittnar om att det har blivit stökigare i området.

– Det har eskalerat. Vi trivs jättebra i Viksjö men jag tycker att det har varit hemskt den senaste tiden, säger Linda Brandén.

– Det har varit bilbränder, hot, jag har fått min bil sönderslagen två gånger. Det har varit allt möjligt, och det är skittråkigt, fortsätter hon.

Stöket har gjort att hon ofta är ute på kvällarna – tar en tur med bilen, går en extra sväng med hunden – för att slänga ett extra öga på ungdomarna. Nu är hon en av dem som engagerar sig i Viksjös kvällsvandringar.

När 20-åriga Josefine Andersson Sundman läste om hoten och bråken i Viksjö på Facebook tänkte hon direkt på sin 9-åriga lillebror.

– Min första tanke var: ”han får inte gå ut längre”. Men sen tänkte jag en gång till. Han är ett barn, han ska kunna vara ute. Vi vuxna måste också gå ut, visa oss och skapa trygghet.

Hon gjorde en grupp på Facebook för att samordna och informera om vuxenvandring i Viksjö. På knappt tre dagar hade gruppen över 400 medlemmar och första kvällen kom ungefär 30 personer.

Gruppen har varit ute flera kvällar – på vardagarna har det varit lugnt, men Josefine Andersson Sundman menar att det fortfarande är viktigt att visa sig ute.

– De ungdomar som vi träffar och pratar med kommer garanterat berätta för sina kompisar att vi är ute. De är kanske mer försiktiga med bråk och stök om de vet att vi kan komma när som helst, för det kan vi.

Hennes mål med kvällsvandringarna är att Viksjö ska kännas tryggt och att ingen ska tveka inför att ta en kvällspromenad eller låta sina barn leka ute på kvällen.

– Som det är nu vågar jag inte gå ute själv, trots att jag är 20, säger hon.

Linda Brandén tycker att polisen borde vara mer närvarande i området.

– De borde vara ute och patrullera på kvällarna. Bara deras närvaro skapar lugn.

Ökad närvaro är något Jörgen Karlsson, närpolischef i Järfälla, utlovar.

– Vi är medvetna om att det så kallade ”ungdomsstöket” har ökat. Det har varit allt ifrån äppelkastning mot rutor och smällare i trädgårdar till skadegörelse och lite bränder i papperskorgar. Vi kommer därför öka vår närvaro i området och för även dialog med skola, kommun, fältare och så vidare för att öka vuxennärvaron, säger han.

Han berömmer Josefine Andersson Sundmans och Linda Brandéns initiativ.

– Det är toppen, och det kommer ge resultat. Man behöver inte vara ute så länge och inte så sent, bara att ungdomarna vet att det kan vara vuxna ute gör mycket.

Den som vill engagera sig i Viksjös kvällsvandringar kan besöka Facebookgruppen Kvällsvandring i Viksjö.

Vi är medvetna om att det så kallade ungdomsstöket har ökat. Vi kommer därför öka vår närvaro i området.Jörgen Karlsson, närpolischef i Järfälla

Fakta

Pojke hotades med elpistol

Polisanmälda brott i Viksjö de senaste två veckorna:

Skadegörelse/ofredande: Sex bilskadegörelser, fyra fall av äppelkastning mot fönster, en sten kastas genom ett fönster.

Olaga hot: Pojke hotas med elpistol när han inte vill låna ut sin moped till ett gäng i centrum.

Framkallande av fara för annan/vårdslöshet i trafik/brott mot knivlagen: Två tjejer upplever att en bil försöker köra på dem när de ska korsa Hummelmoravägen och att den kör efter dem på en cykelväg. Senare ses samma bil vid Fjällenskolan, en av dem i bilen ska då ha en kniv.

Visa merVisa mindre