Vikingatidens Runbybor utforskas

Snart börjar ängen intill Eds allé att bebyggas, och området mellan Edssjön och Mälaren kommer att fyllas av Runbybors tillvaro och vardagsbestyr. Det är inte första gången som bopålar slås ner här; redan på vikingatiden blickade dåtidens invånare ut över Edssjöns vatten. I dagarna pågår en arkeologisk utgrävning för att ta reda på mer om deras liv.

  • Publicerad 13:38, 17 jun 2015

Den som någon gång sett en amerikansk film om arkeologer kanske förväntar sig penslar och finputsning när fynd ska grävas fram, men riktigt så ser inte verkligheten ut. Här ska 11 000 kvadratmeter undersökas på sex veckor, så det är snarare grävmaskin och spade som gäller.

De fynd som hittas tas istället med till labbet där de kan analyseras vidare i lugn och ro.

­­­­– Vi måste undersöka så mycket vi kan under de här sex veckorna, för när de sedan börjar bygga är ju platsen förstörd. Det säger Susanna Eklund, biträdande projektledare på platsen.

Hon visar runt på den stora utgrävningen, som idag mest ser ut som en uppgrävd åker. Pinnar sitter nerstuckna i marken för att markera var de har hittat fynd och på vissa ställen sitter de så tätt att marken liknar ett igelkottskinn. Det var med and­ra ord gott om liv och rörelse här för ungefär tusen år sedan.

– Det var ju en blomstran­de bygd här, fortsätter Susanna Eklund, och just här har det legat en boplats från vikinga­tiden. Vi har hittat väv­tyngder och spår efter bearbetat horn så därför tror vi att det också har bedrivits hantverk här, men det får vi veta mer om under de närm­sta veckorna.

Utgrävningen har precis börjat och kommer fortsätta fram till juli. Man letar efter spår av hus, hantverk och matavfall. Och en av arkeologerna, Peter Berg, går runt med ett långt metallspröt.

– Det är en magnet, berättar han. Med den här kan man hitta små metallbitar –rester efter smide – som hade varit nästan omöjliga att se annars.

Vad har då utgrävningen visat på hittills – hur var egentligen livet för dåtidens Runbybor? Vi frågar Frands Herschend, som är professor i arkeologi vid Uppsala Universitet och som idag besöker utgrävningen.

– Det här var nog en slags arbetarbostäder, säger han.

Det baserar han bland annat på att de flesta av husen som hittats är så kallade grophus. De var små, delvis nergrävda i marken och förhållandevis billiga att tillverka.

– Jordägaren som bodde i närheten kanske hade ett överskott av råvaror. Råvarorna förädlades här i grophusen, och så handlade man med orter i närheten, fortsätter han.

Trakten var nämligen perfekt för att bedriva handel ifrån, eftersom den låg mitt emellan två vattenfarleder. Det är till och med så området har fått sitt namn – Ed betyder nämligen land mellan vatten.

– Ja härifrån kunde man nog handla med flera handels­platser. Man kunde ju till exempel alltid sälja lite tyg till galningarna i Sigtuna, avslutar Frands Herschend med ett skratt.

Mer Besök utgrävningen

Den som promererar längs med Eds Allé kan läsa mer om utgrävningen på en informationsskylt intill vägen, och på Gunnes gård finns en rekonstruktion av ett grophus. Det finns också guidade visningar av utgrävningen:

Torsdag den 25 juni klockan 18.00

Onsdag den 8 juli klockan 18.00

Mer information om utgrävningen hittar du på www.sau.se

Visa merVisa mindre