Runriketsdag i Täby 2016; Lina Browall. Foto: Läsarbild Jerry Malmberg/privat

Vikingaliv och lek på Runrikets dag

I helgen är det Runrikets dag. Täby och Vallentuna firar sitt fantasieggande förflutna med både lek och allvar.

  • Publicerad 14:37, 16 maj 2018

Att det finns ovanligt många runstenar runt Vallentunasjön vet de flesta i Täby och Vallentuna. Det så kallade Runriket är den mest runtäta platsen i världen, runor gjorda på 1000-talet av stormannen Jarlabanke och hans släkt. Ristningarna berättar om stormannen Jarlabanke i Vallentuna, hans släkt och deras bedrifter.

– Runriket är speciellt eftersom det finns så många lämningar från vikingatiden, säger Lina Browall, kulturchef i Täby. Det kommer från en brytningstid när befolkningen kristnades men då många nog samtidigt hade kvar sin asatro. Man kan hitta spåren från de här människorna ute i orörd miljö på många ställen som samtidigt är lättillgängliga.

I helgen kan alla som vill komma närmare denna spännande historia. Då anordnas Runrikets dag, som numera pågår i två dagar, vid Jarlabankes bro. Programmet är späckat och inleds på lördag klockan 11 med en vikingaprocession där Vallentuna kulturskola deltar.

Man kan få lära sig om runor av folk från länsmuseet, om vikingatidens stridskonster och gå en pilgrimsvandring bort till Vallentuna kyrka, där Jarlabankes sten finns.

På söndagen går en guidad busstur runt Runriket.

Runrikets dag brukar vara välbesökt.

– Vi ser ett väldigt stort intresse från lajvare som syr egna kläder och ger sig ut i skogen, ungdomar som inte alltid är från Vallentuna och Täby, säger Lina Browall.

När vi ber henne välja sin favorit bland Runrikets ristningar kan hon inte välja.

– Det är väldigt svårt. Det finns en häll vid Fällbro där man kan se en figur som vi döpt till Runrik, som jag tycker om. Stenarna vid Jarlabankes bro är fantastiska men det är också fantastiskt vid Broby bro, där man hittat så otroligt många gravplatser. Och Risbyle är en underbar plats.

Sedan ett par år turas Täby och Vallentuna om att hålla i evenemanget. Förutom de två kommunerna är Stockholms läns museum med och arrangerar.