Kommer tillbaka. Vikingakvinnan Estrid är en docka som kommunen beställde 2009. Efter att ha varit utlånad i två år kommer hon nu tillbaka till Täby. Foto: Täby kommun/Maria Svensson

Vikingakvinnan Estrid kommer tillbaka till Täby

Dockan av vikingakvinnan Estrid fick flyttas när bibblan gjordes om. Nu kommer hon tillbaka till Täby.

  • Publicerad 13:45, 17 nov 2020

För två år sedan byggdes biblioteket i Täby om. På grund av detta fick man flytta på Estrid som stod i en monter i biblioteket.

Under två års tid har Ester i stället fått bo på Vikingaliv på The Viking Museum på Djurgården. Men nu har tiden kommit då hon ska få komma hem till Täby igen.

– Vi lånade ut henne eftersom vi inte hade någon plats för montern just då. På många sätt var det kul för då kunde vi uppmärksamma runriket och Täby för många fler, säger Lina Browall, kulturchef på Täby kommun.

– Hon kom igår med transport i en personbil, de var tvungna att lägga något för ansiktet för de tänkte att om de ser henne så tror de att det är en död kvinna vi har i baksätet, säger hon.

En av Täbys mest kända kvinnor

Ester är en docka som föreställer en av Täbys mest kända kvinnor. Hon var en av 1000-talets mäktigaste kvinnor i Täby- och Vallentunatrakten. Hon var farmor till storbonden Jarlabanke, och hennes släktingar reste många runstenar.

Det var i samband med ett vägbygge på 90-talet, söder om Vallentunasjön i Täby kyrkby, som man hittade hennes grav. 2009 valde kommunen att skapa en docka som efterliknade henne.

– Det är dockmakare Oscar Nilsson som skapat henne. Han använder kriminalteknologi för att göra det och man kan se varenda liten por och hårstrå, hon ser helt äkta ut, säger hon.

Tanken var att flytten hem till kommunen skulle firas, men på grund av covid-19 får det vänta. Lånar man en bok på biblioteket kan man dock kika på henne redan i slutet av veckan.

– Vi är jätteglada att hon är tillbaka, hon har betytt så mycket för Täby. Man kan läsa mycket om runriket, men vi ville förkroppsliga henne. På det viset blir det roligare för barn och lättare att förstå vår historia.

Ny sida för runriket

Nu finns det en ny sida där man kan läsa sig mer om runriket i Täby och Vallentuna.

Runriket är ett samarbete mellan kommunerna och sträcker sig 3,5 mil runt Vallentunasjön och är världens runstenstätaste bygd. Här kan man besöka nio historiska platser och se exempel på olika typer av runristningar från vikingatiden.