På Capio vårdcentralen Ringen på Södermalm visar Ina El Sherif, vice verksamhets chef på vårdcentralen, hur ett videosamtal kan funka. Munnen tillhör Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd. Foto: Karoline Montero Araya

Videobesök hos läkaren ska korta kön till vårdcentralen

Nu testar flera vårdcentraler i Stockholm videomöten med sina patienter. Det ska spara tid för den som är sjuk och korta vårdköerna, hoppas landstinget.

  • Publicerad 12:00, 6 feb 2017

Allra först ut var fyra vårdcentraler i Västerort som började testa att ha videobesök redan förra året.

Nu går landstinget vidare med pilotprojektet med ytterligare sju vårdcentraler som börjar boka in återbesök via videolänk.

Stockholm får tolv nya närakuter – här ska de öppna

På Ringens vårdcentral är det två läkare, en psykolog och en diabetessköterska som ska träffa patienter på det här sättet.

– Fördelen är att de slipper ta ledig flera timmar från jobbet för att prata med en läkare. Till exempel kan den som får KBT-behandling få terapi via videolänk och en diabetespatient kan prata kost och motion med sin sköterska på det här sättet, säger Kerstin Henriksson, verksamhetschef på Capio Vårdcentral Ringen.

Än så länge kan alltså inte den som har ett kliande utslag få en diagnos ställd efter ett videosamtal med sin vårdcentral. Så jobbar till exempel vårdsajten Kry idag.

Men Kerstin Henriksson tror att även akuta videobesök väntar för vårdcentralerna längre fram om inga prover behöver tas och om läkaren bara behöver prata med patienten, till exempel vid urinvägsinfektion eller hudåkomma.

Kerstin Henriksson, verksamhetschef på Capio vårdcentral Ringen Foto: Karoline Montero Araya

På Capio vårdcentralen Ringen på Södermalm visar Ina El Sherif, vice verksamhets chef på vårdcentralen, hur ett videosamtal kan funka. Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd testar appen. Foto: Karoline Montero Araya

Inger Hedlund, 79 år, Södermalmsbo, tror inte att videosamtal är något för henne. "För mig är det viktigt att ses. Jag bor nära vårdcentralen så jag går hellre hit" säger hon. Foto: Karoline Montero Araya

Däremot anser hon inte att läkare online ska ställa diagnoser som halsfluss utan att gjort en riktig undersökning med labprover för streptokocker.

– Det är inte seriöst. Videosamtal kan aldrig ersätta alla läkarbesök. Jag tycker det är viktigt att landstinget också nu satsar hårt på e-hälsa eftersom vi håller en hög kvalitet på vården, säger Kerstin Henriksson.

Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) hade hoppats att alla vårdcentraler i hela länet skulle erbjuda videosamtal redan i år. Men så snabbt har det inte gått att införa den nya tekniken.

Nu är målet att fler vårdcentraler ska följa efter, om pilotprojektet blir lyckat.

Han tror att det finns tid att spara, både för patienterna och för vårdcentralerna.

– Jag tror att det här kan vara en del av lösningen för att korta väntetiderna i vården. Patienter behöver inte hämtas i receptionen och visas till rätt rum och läkaren behöver inte sprita händerna mellan varje besök. Görs det här på rätt sätt tror jag det kan spara tid, säger Daniel Forslund (L).

Videosamtalen har kritiserats för att bara göra vården mer tillgänglig för unga, relativt friska personer och inte för äldre, som oftare är sjukare.

Daniel Forslund håller inte med.

– Det är en fördom. Många äldre har smartphones, padda eller dator idag och kan använda e-tjänster. Jag tror tvärtom att videobesöken kan vara viktiga för just äldre som har svårt att ta sig ut och som slipper riskera att bli smittade i väntrummet, säger han.

Men 79-åriga Söderbon Inger Hedlund, som besöker Ringens vårdcentral någon gång varje månad tror inte att videobesök är något för henne.

– Jag har en dator men använder den sällan. Jag tycker det verkar opersonligt. För mig känns det viktigt att ses öga mot öga, säger hon.

Så funkar det

Patienten får en tid för ett videosamtal med sin vårdcentral.

Videosamtalet kan antingen genomföras via en app eller via 1177.se

Patienten loggar in med sitt bank id och ett samtal med vårdcentralen startas på avtalad tid.

Visa merVisa mindre

De här vårdcentralerna testar videobesök

Familjeläkarna i Saltsjöbaden

Capio vårdcentral Ringen på Södermalm

Riddarens vårdcentral i Kista

Sophiahemmets husläkarmottagning på Östermalm

Norrtälje Södra vårdcentral

Sedan 2016 kan fyra vårdcentraler i Hässelby och Vällingby erbjuda videobesök.

Visa merVisa mindre

Foto: Karoline Montero Araya