Klockan är strax efter 11 en regnig torsdagsförmiddag och lunchrestaurang Himmel och Pannkaka börjar fyllas med hungriga lunchgäster. Restaurangen är öppen för alla, men lockar särskilt många äldre som bor i närheten.

Sedan ett par veckor tillbaka finns det varje tisdag och torsdag några bord med flaggor som det stå "kompisbord" eller "Gemenskap i Väsby" på. Här kan den som känner sig ensam alltid få sällskap och en lunch för 65 kronor.

Lax och potatis

– Här finns det plats, säger Barbro Tegnér, en av dagens två volontärer, och drar ut en stol åt Sven Rolfart, 94.

På tallriken ligger lax och potatis och Sven hugger in med god aptit.

– Det är inte bra att vara ensam, man sluter sig inom sig själv. Många äldre har varit väldigt ensamma under pandemin.

Hans fru bor på ett äldreboende.

– Jag hälsar på henne flera gånger i veckan. Men det är skönt att komma hit också.

Vid samma bord har även Birgitta Nilsson, 79, slagit sig ner. Hon hade faktiskt bestämt träff med jämnåriga Anita Hesselgren på restaurangen i dag.

– Vi brukar gå hit och äta ibland, men det har varit svårt under pandemin. Det här med kompisbord är en fin idé, då får man även en chans att träffa nya människor.

Två volontärer

Både Barbro Tegnér och Siv Rosenqvist från SPF är volontärer på kompisbordet. SPF:arna turas om med den andra pensionärsföreningen i Väsby, PRO, samt Vänner i Väsby.

– Det kommer fler och fler i takt med att fler får reda på att det finns. Och till och med tv har ju varit här också, det hjälper till, säger Siv och skrattar.

Evangeline Skoglund, 91, har rullat fram till ett av borden. Hon bor i en lägenhet i närheten och tycker inte det känns bra att vara ensam.

– Man behöver vänner att prata med och det är svårt att få nya vänner i den här åldern. Man känner sig lite rädd och lite blyg, det har blivit så. Och man sätter sig inte vid ett främmande bord och börjar prata.

Förutom kompisbord blir det även en del middagar, dit man kan anmäla sig.

Bakom initiativet står den nya föreningen Gemenskap i Väsby, ett samarbete mellan bland annat pensionärsorganisationerna, kommunen samt Vänner i Väsby.