Victoria Englund tränar på sitt kortprogram inför ungdoms-SM. Hon har valt ett clowntema. Foto: Chris Anderson

Victorias clown ska få domarna på fall

Victoria Englund börjar som en sorgsen clown och somnar på isen. Hon vaknar snabbt, och är till slut glad och lycklig. Med detta program hoppas Victoria vinna domarnas hjärtan i UNM i konståkning.

  • Publicerad 13:57, 6 feb 2012

Victoria Englund glider av isen i Tyresö ishall och är nöjd. Hennes program sitter allt bättre. Förhoppningen är att det ska stämma perfekt när ungdoms-NM i konståkning avgörs i finska Vantaa den 9–12 februari. 14-åriga Victoria är en av fyra svenska landslagstjejer som tävlar där.

– Det ska bli jättekul, säger Victoria som annars tävlar för Tyresö KK. Jag tar ingenting för givet, och är nöjd om jag slår mitt personbästa som är 84 poäng.

Victoria togs ut till UNM efter silvret i ungdoms-SM i december i fjol.

– Förra USM så missade jag pallen. Jag har utvecklats mycket sedan dess, är säkrare på vad jag gör och mindre nervös.

Hon tränar 16 timmar i veckan varav 12 på is. Resterande fyra timmar går åt till danspass, barmark och gympa. Med hård träning kan man komma långt. Victoria började med konståkning när hon var fyra år, och har hela tiden tränats av Tatiana Loguinova.

– Tatiana är sträng, men jag vet ju att hon bara vill mitt bästa.

Det är Tatiana Loguinova som står för de tekniska bitarna i Victorias två program; alltså det korta och det fria. För koreografin står proffset Katarina de Bourg som även valt musik och kläder.

I kortprogrammet föreställer­ Victoria en clown. Hon åker till musik från Fellinifilmen ”La Strada”. Det fria programmet har spansk karaktär.

– Jag gillar båda jättemycket, säger Victoria.

Victorias mamma Kristina är oftast med under träningar och tävlingar. Hon sitter dessutom i Tyresö KK:s styrelse.

– Victorias dräkter kostar mycket, men det ingår i den allmänna konkursen! Koreografi och dräkt är viktigt på Victorias tävlingsnivå, men givetvis inte viktigare än tekniken på isen. Det handlar om helheten, säger Kristina Englund.

Svensk konståkning har medvid, inte minst tack vare systrarna Viktoria och Joshi Helgesson som i helgen blev femma respektive tia i senior-EM i England. Victoria Englund har faktiskt tränat med systrarna vid några tillfällen.

– Jag vill också tävla för Sverige internationellt när jag är senior.

Efter UNM väntar ännu en tävling utomlands. Victoria har fått ett stipendium av förbundet för delta i en stortävling i Haag i början av mars.

Fakta

Bor med sköldpaddan Sebastian

Namn: Victoria Englund.

Ålder: 14 år.

Bor: Villa i Trångsund med mamma Kristina, pappa Per, storasyster Mathilda och sköldpaddan Sebastian.

Aktuell: Tävlar för Sverige i ungdoms-NM i konståkning i finska Vantaa mellan den 9 och 12 februari.

Klubb: Tyresö KK.

På meritlistan: Silver i USM i december i fjol.

Pluggar: Går i årskurs 8, Internationella engelska skolan i Enskede.

Visa merVisa mindre