Victoria Kawesa avgår som partiledare för FI

Feministiskt initiativs ena partiledare Victoria Kawesa lämnar sin post, säger hon till TT. Kawesa säger att det inte har något att göra med anklagelserna om att ha plagierat en annan forskares verk. – Det är på grund av livsomständigheter, säger Victoria Kawesa.

  • Publicerad 11:11, 15 sep 2017

Feministiskt initiativs (Fi:s) ena partiledare Victoria Kawesa avgår, uppger hon för TT.

Victoria Kawesa som kommer från Tensta, valdes till partiledare jämte Gudrun Schyman vid partikongressen i mars.

– Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma, jobbar heltid som skolkurator och skriver en avhandling. Det är mycket utöver partiledarskapet och vi jobbar ju ideellt inom Fi, säger Victoria Kawesa till TT.

– Jag känner att mitt engagemang för partipolitiken har nått sin höjdpunkt. Jag har inte mer att ge. Men jag är väldigt stolt över den här tiden och över att ha varit den första svarta partiledaren.

 I rollen har hon blivit utsatt för väldigt mycket hot och hat utifrån.

– Det har varit dagliga trakasserier med hot mot mig och mina barn. Det har blivit till en ständig oro, säger hon.

I våras blev det känt att Kawesa anklagas för att ha plagierat en annan forskares verk. I juni delgavs hon misstanke om brott. Hon nekar till anklagelserna och har bett om ursäkt samt publicerat en rättelse. Förundersökningen pågår fortfarande.

Kawesa säger att det inte har något att göra med anklagelserna om att ha plagierat en annan forskares verk.

Ny partiledare i februari

Hon kommer att vara kvar som medlem i partiet men utan något officiellt uppdrag. Det ideella arbetet har tagit mycket kraft, enligt Kawesa. Kawesa blev Sveriges första svarta partiledare när hon valdes.

Gudrun Schyman (Fi) fortsätter som ensam partiledare fram till partikongressen i februari. Enligt stadgarna ska partiet ha två ledare och Schymans parhäst kommer att väljas då.