Victoria föreläser om sin roman i Bergholmstorpet

Pappa var finnen. Barnen såg sig som svenskar. I sin debutroman Kriget, pappa beskriver Victoria Rixer hur det var att växa upp i en familj där man fått lära sig att ens rötter och bakgrund var ett hinder som man helst skulle glömma och dölja. Imorgon föreläser hon på Bergholmstorpet i Skarpnäck.

  • Publicerad 13:21, 1 okt 2018

Victoria Rixer växte upp med en finsk pappa som kom till Sverige som barn. Så är det även för huvudpersonen i hennes roman Kriget, pappa.

– Han utsätts för mobbing på grund av att han är finne och blir hånad för det, säger hon.

Pappan i boken är fast besluten att skapa ett bättre liv för sina barn och vill inte de ska vara finnar eller prata finska. Men när de blir vuxna vänder det.

– Den vuxna dottern i boken försöker utforska sin identitet som sverigefinne, säger Victoria Rixer.

Så har det även varit för henne själv.

– Jag har börjat inse att min pappa inte kommer att leva för alltid och kände en längtan efter att utforska det mörka och tysta hörnet av min familjs historia, det man inte hade pratat högt om, säger hon.

I arbetet med romanen har hon använt sig av samtal som hon haft med sina pappa och sina farföräldrar, polisrapporter, sjukhusjournaler och dagböcker och anteckningsböcker.

Hon pratar själv ingen finska, men nu planerar hon att lära sig.

Vad vill du förmedla med boken?

– Jag vill att vem som helst ska läsa den med behållning. Den handlar om hur det kommer sig att vi blir dem vi blir. Och vad vi bär med oss. Men jag vill också att folk som har rötter i Finland, men inte har någon relation till sin Sverigefinska identitet, ska hitta en kraft i att dela berättelser med varandra och sträcka lite på ryggen och vara stolta.

Victoria Rixer föreläser om boken tisdag 2 oktober klockan 19 i Bergholmstorpet i Skarpnäck.