Victor från Vaxholm ska spela U19-VM i Mexiko

Victor Cimrell från Vaxholm är med i den blågula truppen som snart drar till Mexiko för att spela slutspel i U19-VM i amerikansk fotboll. Den 14 juli är det premiär – mot regerande världsmästarna Kanada – på klassiska Olympiastadion.

  • Publicerad 15:26, 19 jun 2018

– Enormt inspirerade och roligt att få möta regerande världsmästarna i första matchen. Mot Kanada har vi verkligen chansen att visa att vi kan producera elitspelare på världsnivå. En tuff uppgift förstås men vi backar inte för någon, säger förbundskapten Andreas Ehrenreich.

Fostrad i Täby Flyers

Hela 44 spelare födda 1999-2001 är med i den svenska VM-truppen. En av dem är Victor Cimrell, född 2000, från Vaxholm. Han är running back och har fostrats i Täby Flyers, men bytte till Solna Täby United i samband med steget från U17 till U19. I höst börjar han tredje året på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala.
Men nu är det alltså landslaget och slutspel i U19-VM som gäller. Sverige vann U19-EM i fjol och kvalade därmed in till mästerskapet som avgörs i Mexiko den 14–22 juli.

Tuff premiär mot Kanada

De andra lagen i slutspelet är Kanada (rankade 1:a), USA (2:a), Mexiko (3:a), Japan (4:a) och Australien (5:a). Det är redan klart att Sverige får en tuff inledning mot Kanada den 14:e och att man därefter möter Australien den 18:e innan det till slut blir placeringsmatch den 22:a.
– Kanada blir svåra, de har otroligt många fler aktiva än vi, men Australien kan vi slå. Och vinner vi bara en av de två första matcherna så spelar vi match om tredje pris den sista dagen. Det sliter mycket med täta matcher, och vi spelar på nära 2 500 meters höjd, så vi har satsat mycket på att komma riktigt vältränade till Mexiko. Tanken är att vi ska kunna återhämta oss bättre än de andra och bli bättre och bättre under mästerskapet, säger Andreas Ehrenreich.

”De spelar basket i en av sovsalarna”

Just nu är laget på ett förberedande läger i Skövde. När vi pratar med Andreas Ehrenreich är det en kortare vila efter lunch innan ett två timmar långt träningspass drar igång på eftermiddagen.
– Ja, precis nu har de en stund ledigt, men jag ser att killarna spelar basket inne i en av sovsalarna. De är helt otroliga!

Ska spela på legendariska Olympiastadion

Den 14 juli smäller det alltså, premiär mot världsmästarna Kanada. Matchen spelas på den legendariska OS-arenan från 1968, University Olympic Stadium, i Mexico City.
– Där får vi känna historiens vingslag. Jag har tagit ut den trupp som jag tror ger oss bäst chans att prestera på topp under VM. Nu ska det bli spännande att se hur dessa killar kan mäta sig med det bästa internationella motståndet vi kan få, säger Andreas Ehrenreich.