Victor från Djursholm spelar U19-VM i Mexico

Victor Wikström från Djursholm är med i den blågula truppen som snart drar till Mexiko för att spela slutspel i U19-VM i amerikansk fotboll. Den 14 juli är det premiär – mot regerande världsmästarna Kanada – på klassiska Olympiastadion.

  • Publicerad 13:09, 20 jun 2018

– Enormt inspirerade och roligt att få möta regerande världsmästarna i första matchen. Mot Kanada har vi verkligen chansen att visa att vi kan producera elitspelare på världsnivå. En tuff uppgift förstås men vi backar inte för någon, säger förbundskapten Andreas Ehrenreich.

”Hans fysik sticker ut”

Hela 44 spelare födda 1999-2001 är med i den svenska VM-truppen. En av dem är Victor Wikström, född 2001, från Djursholm. Lokaltidningen Mitt i skrev om honom för ett år sedan då han precis hade blivit antagen till riksidrottsgymnasiet i Uppsala.

Nu väntar alltså ett VM-äventyr i Mexico för 17-åringen som till vardags spelar i Täby Flyers U17-lag.
– Han är wide receiver och springer väldigt snabbt med tanke på att han är så pass stor. hans fysik över huvud taget sticker ut. Jag vet att flera college i USA redan har koll på honom fast han är så ung ännu, säger Andreas Ehrenreich.

Tuff inledning på mästerskapet

Kanske får ännu fler upp ögonen för Victor när han spelar i U19-VM som avgörs i Mexiko den 14–22 juli. Sverige kvalade in till VM-slutspelet genom att vinna U19-EM i fjol.
Men i Mexiko blir det inget europeiskt motstånd. De andra lagen i slutspelet är Kanada (rankade 1:a), USA (2:a), Mexiko (3:a), Japan (4:a) och Australien (5:a). Det är redan klart att Sverige får en tuff inledning mot Kanada den 14:e och att man därefter möter Australien den 18:e innan det till slut blir placeringsmatch den 22:a.

Spelar på nära 2 500 meters höjd

– Kanada blir svåra, de har otroligt många fler aktiva än vi, men Australien kan vi slå. Och vinner vi bara en av de två första matcherna så spelar vi match om tredje pris den sista dagen. Det sliter mycket med täta matcher, och vi spelar på nära 2 500 meters höjd, så vi har satsat mycket på att komma riktigt vältränade till Mexiko. Tanken är att vi ska kunna återhämta oss bättre än de andra och bli bättre och bättre under mästerskapet, säger Andreas Ehrenreich.

Just nu på läger i Skövde

Just nu är laget på ett förberedande läger i Skövde. När vi pratar med Andreas Ehrenreich är det en kortare vila efter lunch innan ett två timmar långt träningspass drar igång på eftermiddagen.
– Ja, precis nu har de en stund ledigt, men jag ser att killarna spelar basket inne i en av sovsalarna. De är helt otroliga!

Historiens vingslag på legendarisk arena

Den 14 juli smäller det alltså, premiär mot världsmästarna Kanada. Matchen spelas på den legendariska OS-arenan från 1968, University Olympic Stadium, i Mexico City.
– Där får vi känna historiens vingslag. Jag har tagit ut den trupp som jag tror ger oss bäst chans att prestera på topp under VM. Nu ska det bli spännande att se hur dessa killar kan mäta sig med det bästa internationella motståndet vi kan få, säger Andreas Ehrenreich.