Vicky von der Lancken fyller 75 år den 4 juli. Foto: Karoline Montero Araya

Vicky von der Lancken: "Jag brukar gömma mig på toa och tjuvlyssna på publiken"

Hon har producerat en rad pjäser och musikaler och har jobbat med stora delar av artisteliten. I bland gömmer Vicky von der Lancken, 74, sig på damtoaletten och "tjuvlyssnar" på vad publiken tycker om föreställningarna.

  • Publicerad 18:30, 25 jun 2017

Vicky von der Lancken ramlade för sju veckor sedan och bröt armen. Gipset är borta men hon har fortfarande lite ont. Annars är hon pigg. Kanske ovanligt för att jobba heltid, äga och driva två teatrar tillsammans med ett produktionsbolag och snart fylla 75. Vi sitter i hennes arbetsrum på Oscarsteatern som är tapetserat med teaterplanscher.

– Men jag är inte så pigg på morgonen. Vi skulle bestämma en mötestid härom dagen och då föreslog min son, som arbetar som producent på teatern, 8.30. Och sen tittade alla på mig. Det var lite väl tidigt, säger Vicky von der Lancken.

1997 tog Vicky över Oscarsteatern, efter lång övertalning, och efter att ha tackat nej flera gånger. Bland annat var det sonen Johans ord "man ångrar bara vad man inte gjort" som till slut fick henne att tacka ja.

– När jag hade skrivit på kontraktet gick jag över på andra sidan Kungsgatan och tänkte "det där är min teater". Det var en häftig känsla.

Du brukar kallas "Sveriges teaterdrottning". Känner du dig som det?

– Nej. Men det är roligt när det står så. Och jag har hållit på länge. När jag började kunde det vara lite "lilla gumman"-attityd. Nu får jag säga "lilla gubben" i stället, säger Vicky von der Lancken och skrattar.

Vickys kontor på Oscarsteatern. Foto: Karoline Montero Araya

För snart femton år sedan dömdes hon för grovt skattebrott. Hon hade tagit ut över en halv miljon kronor ur sitt eget bolag via en falsk faktura. Hennes förklaring i rätten var att hon skulle hjälpa en vän i ekonomisk knipa. För det fick hon sitta fem månader på öppen anstalt. I dag vill hon inte prata om den tiden.

– Jag känner att jag redan har gjort det. Det var så länge sedan och jag har alltid varit öppen om det, säger hon.

Den 4 juli fyller Vicky von der Lancken 75 men hon har inga planer på att dra sig tillbaka.

– Det är kul att fylla år för jag älskar att ordna kalas, men åldern är bara en siffra. Jag tänker jobba så länge jag tycker att det är roligt.

Vad är roligast?

– Det är att besätta roller. Att tänka på vem som skulle passa för en viss roll. Och sen att sitta i publiken på en föreställning och veta att alla kommer kasta sig tillbaka och skratta: och så gör de det. Det är en belöning.

Vicky von der Lancken berättar att hon rör sig mycket bland publiken.

– Det är inte så många som känner igen mig om jag inte säger mitt namn. Ibland står jag inne på damtoaletten bara för att det är roligt att höra vad folk tycker om föreställningen och ger dem den beröm så brukar jag säga ”vad glad jag blir, det är jag som är teaterchef”.

Vicky von der Lancken

Fyller: 75 år den 4 juli.

Bor: Östermalm.

Gör: Driver Chinateatern och Oscarsteatern tillsammans med 2Entertain. Driver sommarteater tillsmamans med Robert Gustafsson sedan 10 år.

Bakgrund: Vicky von der Lancken har jobbat som teaterproducent i över 30 år men började karriären med att själv sjunga när hon var i 14-årsåldern. Hon var med i Follkans ungdomsrevy och de gjorde små turnéer. Sedan följde jobb för Yrkestrubadurernas förening som hon kallar sitt "riktiga steg in i nöjesvärlden". Efter det jobbade hon som sekreterare hos Barbro "Lill-Babs" Svensson.

"Där fick jag växa och lärde mig hur man producerar föreställningar. Jag blev kontaktad av Povel Ramel och Hans Alfredson som ville jag skulle producera Tingel Tangel på Tyrol vilket då kändes väldigt skrämmande men jag vågade och det blev en succé. Efter det har jag producerat en rad pjäser och musikaler."

Några östermalmsfavoriter: Teatergrillen, Nybrogatan 38 och Grodan.

Kopplar av: I lägenheten på Mallorca. "Där är jag verkligen ledig och läser mycket. Jag har varit där tre gånger hittills i år och åker dit 3-4 veckor varje sommar".

Visa merVisa mindre