”Vi vill ha fakta innan vi utvärderar spridningen av corona”

S kräver att Sollentuna kommun ska tillsätta en haverikommission för att utreda spridningen av covid-19 på kommunens äldreboenden. Vid torsdagens kommunfullmäktige ställdes frågan om en sådan kommission blir av till vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L). Inte än, blev svaret.

  • Publicerad 08:04, 18 sep 2020

– Vi behöver invänta regionens genomgång och därefter se hur vi ska utvärdera ytterligare i Sollentuna kommun. Jag kan tänka mig att det kommer att hanteras på ett kommunövergripande plan, och inte endast i vård- och omsorgsnämnden. Det får vi återkomma till när vi har mer fakta, säger Anna-Lena Johansson (L).

”Kommunen har misslyckats”

Oppositionsrådet Joakim Jonsson (S) menar att ”kommunen har misslyckats totalt med att skydda de äldre från smittan”.

– Nu måste vi se till det här aldrig kan hända igen, därför kräver vi att kommunen tillsätter en haverikommission om coronautbrottet i omsorgen, sa han i förra veckan till Lokaltidningen Mitt i.

S kräver haverikommission om coronautbrottet i äldreomsorgen

Fakta saknas ännu

Anna-Lena Johansson förklarar att fakta ännu saknas om hur många som har avlidit till följd av covid-19.

Läkarorganisationen, dödsorsaksregistret och palliativa registret har olika sätt att räkna, så siffran över antalet avlidna varierar beroende på vilken källa man utgår från.

Anna-Lena Johansson (L) menar att beslut om kommunal utvärdering kan fattas först då man vet hur många som har avlidit till följd av viruset, vilket är en fråga som regionen har ansvar för och redan har planer för.

Andra dödsorsaker

Hon berättar att Region Östergötland har gjort en granskning av samtliga dödsfall i länet, där någon med bekräftad covid-19 har avlidit i hemmet eller i särskilt boende.

Dödsorsaken har i dödsorsaksintyget uppgetts vara covid-19 men andra sjukdomstillstånd kan ha bidragit eller ibland varit avgörande dödsorsak, till exempel hjärtsjukdom, lungsjukdom eller demens.

”Räknar på olika sätt”

Region Stockholm är nu i startgroparna för att göra en genomgång liknande denna.

– Att den här utredningen blir genomförd är väldigt viktigt så att vi får veta hur många som har avlidit till följd av viruset. Olika organisationer räknar på olika sätt, så vi vet i dag inte hur hårt drabbad vår kommun är, säger Anna-Lena Johansson (L).

”En skymf mot alla som drabbats”

Joakim Jonsson är inte alls nöjd med svaret.

– Styrets svar är en skymf mot alla de som drabbats av coronautbrottet i omsorgen. Det finns ingen anledning att tro att Socialstyrelsens statistik är så felaktig att man måste vänta med att påbörja en utredning. Sollentuna har just nu högst andel covid-dödsfall på äldreboenden i hela länet, det måste tas på allvar, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Henric har vigt sitt liv till att dela andras sorg och glädje

Nyheter Stöd. Finns där för personer som nåtts av svåra besked Sjukhuspräster är en av de första som kopplas in för att ge stöd när någon har gått bort. Carl Henric Svanell berättar att ord inte alltid räcker till: "Man ska dela sorgen".lördag 31/10 8:30

Sollentuna centrums uppmaning: ”Planera ditt besök”

Nyheter "Vi följer noga de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten går ut med." Från och med i går och till den 19 november uppmanas alla i Stockholm att bland annat avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum. Sollentuna centrum förklarar att man ända...fredag 30/10 16:42