Foto: Arkivbild

”Vi vill få bättre tvärförbindelser”

S vill göra om linje 173 till en stombusslinje som går vidare till Nacka. Spårväg syd, ”superbussar” och förarlösa bussar är fler idéer som kan göra Skärholmen till en ännu större knutpunkt för kollektivtrafiken.

  • Publicerad 18:11, 26 apr 2015

Det finns flera olika lösningar för att tillgodose framtidens behov av kollektivtrafik i söderort. Turerna kring planerna på Spårväg syd, den planerade spårvägen mellan Flemingsberg och Älvsjö, vilken bland annat är tänkt att stanna i Skärholmen, har varit många. Om spårvägen verkligen blir av återstår att se efter landstingets budgetförhandlingar.

Samtidigt finns ett förslag om att i framtiden utnyttja Förbi­farten, förlänga den till en båge mellan Haninge och Täby, och sätta in så kallade superbussar, ett koncept som beskrivs som tunnelbana på gummihjul ovan jord.

Förarlösa bussar mellan Skärholmen och Kungens kurva är också en framtidsvision, som nu utreds av Huddinge kommun.

Nyligen kom Socialdemokraterna i landstinget med förslaget att göra linje 173 och 172 till stombusslinjer med separata körfält.

173:an går i dag mellan Skärholmen och Skarpnäck, men i det nya förslaget ska linjen sträckas till Orminge och stanna i bland annat Älvsjö och Gullmarsplan.

– Vi vill få en bättre förbindelse för människor som vill resa på tvären i söderort och Södertörn. Vi har inte någon specifik minuttid än, men för Skärholmsborna blir det så klart smidigare att ta sig till Älvsjö, Gullmarsplan och ända ut till Nacka, säger Nanna Wikholm, oppositionslandstingsråd (S).

Politikerna i Skärholmens stadsdelsnämnd är dock eniga om att kraften främst borde läggas på Spårväg syd.

– Det går ju att komma på alla möjliga roliga idéer, men jag förmodar att en omgörning av linje 173 innebär att man måste göra ytterligare nya utredningar, speciellt om det ska vara separata fält. Allt som tar bort fokus från Spårväg syd är lite olyckligt. Det är bättre att vi fokuserar på det som vi har varit eniga om i många år, säger Jan Jönsson (FP), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Skärholmen kan framöver få ännu fler förbindelser ut till andra platser i länet.