”Vi unga måste höras i kampen mot nazismen”

Närmare 2 000 personer slöt upp vid lördagens manifestation mot nazism på Raoul Wallenbergs torg. Arrangörer var en grupp gymnasieungdomar.

  • Publicerad 14:50, 1 sep 2018

– Vi unga måste ta debatten och kampen. Vi känner stor oro för att nazismen ska breda ut sig. Det finns en tystnadskultur i Sverige och vi känner att det är viktigt att våra röster hörs.

Filippa Dyrefors ingår i elevgruppen från Viktor Rydbergs gymnasium (Jarlaplan) som stod bakom lördagens ”Manifestation mot Nazism” på Raoul Wallenbergs torg.

Eget initiativ

Det är eleverna själva som tagit initiativet.

– Vi elever pratar jättemycket om nazism och främlingsfientlighet, säger Maria Jouravlova från arrangörsgruppen. Det är något som inte försvinner av sig själv, och vi bestämde oss för att göra något konkret.

Filippa Dyrefors och Maria Jouravlova är två av ungdomarna som stod bakom manifestationen.

Eleverna startade Facebookgruppen ”Manifestation mot Nazism” som på kort tid har fått 23 000 följare. En insamling för att kunna arrangera manifestationen gav 30 000 kronor bara på de fyra första timmarna.

Många hade samlats på Raoul Wallenbergs torg på lördagen för att manifestera mot nazism.

Cirka 2 000 personer kom till manifestationen som startade strax efter klockan 12 idag lördag.

Flera talare avlöste varandra. Största applåderna fick Livia Fränkel som överlevde förintelsen.

Fördes till Auschwitz

Hon berättade om när hon tillsammans med storasystern (Hédi Fried) och föräldrarna den 14 maj 1944 fördes bort från hemmet i Ungern till Auschwitz.

Föräldrarna fördes direkt till gaskammaren. Systrarna överlevde, och flyttade till Sverige och Stockholm efter krigsslutet.

”Lär av historien”

Livia Fränkel avslutade sitt tal med att tacka ungdomarna bakom manifestationen.

– Mitt hopp är att mänskligheten lärt av historien. Nazisterna måste för evigt bort från våra gator.