Vi testar: Så god är Farsta strand-mackan (eller Spångamackan)

Farsta strand-mackan är mer än bara en lokal kändis. Som längst har en kund rest 35 mil för att få tag på en. Men vad har den egentligen för koppling till Spånga-mackan?

  • Publicerad 11:42, 24 feb 2016

Ett avlångt pizzabröd som öppnas på mitten och fylls med isbergssallad, tomat och gurka direkt efter gräddning. Resten av ingredienserna varierar - den vanligaste innehåller ost, skinka och kyckling. En fördel med rätten är att den är nyttigare än pizza, menar Branisa Todorovic som är bagaren bakom mackan.

– Brödet har jäst och har tunna väggar. Vissa äter bara innehållet. Men vi gör dom stora och äter man allt blir man riktigt mätt, säger Branisa Todorovic.

Det är han och frun Sladijana Todorovic som lagar mackan på pizzeria Farsta strand-punkten. När de först tog över restaurangen fanns redan mackan på menyn. Och där fick den stanna - men nu lagas den på deras eget vis. Storleken har stor betydelse.

Vikten viktig

– Vi väger varje bulle, 350 gram ska de väga. Vi satsar på storlek och kvalitet, säger Branisa Todorovic.

Mackan säljer nästan lika mycket som vanliga pizzor. Branisa Todorovic menar att det är kvalitén på råvarorna som ligger bakom mackans populäritet. De åker och handlar några gånger i veckan för att alltid ha färska grönsaker.

– Men det lönar sig i längden. Vi har aldrig gjort reklam, mackans rykte har spridit sig själv, säger han.

Det är inte bara i Farsta strand som mackan är populär. Folk kommer från hela stan för att äta den. Den har till och med lockat folk från utanför Stockholm.

– Det var en kund som flyttade 35 mil bort. Varje gång han kom till Stockholm köpte han med sig våra mackor hem, säger han.

Koppling till Spångamackan

Spångamackan är en annan känd macka som liknar Farsta strand-mackan. Och kopplingen mellan dem är starkare än vad man kan tro.

– Han som uppfann Spångamackan ägde det här stället innan oss. Det var han som först satte Farsta strand-mackan på vår menyn, säger han.

Det var 16 år sedan Branisa Todorovic och Sladijana Todorovic tog över stället. Branisa Todorovic vet inte exakt men han tror att mackan har funnits i Farsta strand i ungefär 19 år.

De förra ägarna hade bara fyra versioner, idag finns det sju. Det innehåller saker som rostbiff, räkor, kebab och tonfisk.

Så tyckte tidningens testpanel

Smaken är väldigt pizzaliknande - på ett fräscht sätt. Om man lyfter på locket ser innehållet ganska enkelt ut: grönsaker, skinka, kyckling och ost. Men innehållet tillsammans med det nybakta brödet och såsen gör den riktig god!

Risken för spill är stor. Den går inte att äta på vägen - men smidig att ta med när den är inslagen i påse. Äter man direkt ur påsen samlas allt spill där. Och blir man mätt är det bara att vika ihop, stoppa in i kylskåpet och fortsätta när hunger kommer tillbaka, den är nämligen lika god kall.

Visa merVisa mindre