”Vi tar det på största allvar”

I helgen hittades en lapp som upprört många utanför Skälbyskolan. Lappen uppmanade eleverna att lämna skolområdet och åka iväg med en man i en skåpbil för att sen överraska lärarna på skolan. Idag har personalen på skolan pratat med alla elever om vad som hänt.

  • Publicerad 15:23, 4 jun 2018

Det var i lördags morse som en privatperson hittade en lapp utanför Skälbyskolan i Järfälla. Lappen spreds sen snabbt i sociala medier.

På lappen står det bland annat : ”Jag står och väntar på er, vi kommer sedan och åka bil till en studio där vi klär ut oss och sedan vidare till personalrummet där vi bjuder lärarna på tårta, saft och bullar!”

 Jag blev arg och upprörd

Carl Johan Westman

När Carl Johan Westman, som är rektor och förskolechef på Skälbyskolan, fick höra om lappen under lördagsmorgonen reagerade han starkt.

– Jag blev arg och upprörd över att man överhuvudtaget ska behöva se en sån här lapp i närheten av en skola, eller i samhället överhuvudtaget, säger han. Vi tar det på största allvar för vi vet ju inte vad det handlar om.

Lappen polisanmäldes och ett brev skickades ut till alla föräldrar. Skolan har under dagen haft som uppgift att tala med alla elever på skolan.

– Våra pedagoger har pratat med barnen och besvarat eventuella frågor. Samtalen handlar bland annat om att inte följa med okända människor. Men vi vill också att föräldrarna pratar om detta, säger han.

Några barn har undrat vem som har skrivit lappen, och var den satt. Men i övrigt har man på skolan inte märkt någon speciell oro under samtalen.

Inte lämna skolgården

Utöver samtalen med eleverna har man också varit extra noga med att inget barn ska vara utanför vuxnas synfält på rasterna.

Ni har inte funderat över att bege er till den utpekade platsen för att säkerställa att inga barn går dit?

– Alla barn och vuxna på skolan ska hålla sig inom området, så därför är vi där. Om det nu är så att det finns en man på den platsen så är det polisens ansvar att hantera detta. Vi ska se till att inga utav våra barn lämnar skolans område.

Carl Johan Westman menar att det alltid finns en beredskap för liknande händelser men att lappen nu get upphov till extra försiktighet.

 Jag har fullt förtroende för min personal så jag vet att de kommer göra det här på ett bra sätt. Sen handlar det om att fortsätta att följa upp och prata med barnen och säkerställa att ingen är ängslig eller orolig.