BACKEN. Arne Öberg (S) på toppen av Slaktarbacken. Foto: Leif Oldenburg

"Vi stänger bara dörren för SD"

Socialdemokraternas förstanamn Arne Öberg anser att Alliansen är trött och saknar visioner.

  • Publicerad 09:06, 25 jul 2018

Mitt svar handlar om M:s politik, dvs att de är trötta och idéfattiga och utlova lyktstolpar och nya hastighetsskyltar, men det finns så många andra utmaningar i Solna. Vi har både idéer och förslag på hur vi kan ge Solna en ny start.

Du valde att bli fotograferad bland glassplitter och skräp på Slaktarbacken. Varför?

– Jag är förvånad över att ett av Solnas mest fantastiska lägen har fått stå och bli ett område som ingen vill besöka. Det ligger centralt med t-bana på båda sidor av kullen. Det här är en plats där man kan skulle kunna bygga en konserthall, förskola och bostäder.

Du är från det röda Norrbotten?

– Ja, från Kalix mellan Luleå och Haparanda. Min pappa satt i fullmäktige och min bror var SSU:are. Men jag blev inte politiskt aktiv förrän i 30-årsåldern. Jag ville bilda mig en egen uppfattning.

Hur hamnade du i Stockholm?

– Sista året i gymnasiet fanns inte hemma. Jag hade fått flytta till Luleå. Då tyckte jag att det var lika bra att flytta till Stockholm direkt. Jag var 19 år och började på Åsö gymnasium på Söder.

Hur hamnade du i Solna?

– Genom en kompis som hyrde ett torp. Jag blev inneboende.

Egentligen ville du bli intervjuad med din S-kollega och ständiga vapendragare Sara Kukka-Salam. Är ni verkligen överens om allt?

– Sara är en grym kollega. Vi har ett delat ledarskap och menar allvar med det. Möjligen är jag mer flexibel, mer pragmatisk. Det är nog en generationsfråga.

Jag har hört flera Solnabor använda just ordet ”pragmatisk” om oppositionen. Man efterlyser lite tuffare tag mot Alliansen?

–  På sätt och vis är vi pragmatiska. Men jag är stolt över att tillhöra ett parti som steg för steg ständigt har förbättrat vårt samhälle. 

Hur pragmatiska kan ni bli? Kan ni tänka er att styra Solna tillsammans med Moderaterna efter valet?

– Det är inget drömscenario. Men om det inte går att få ihop ett styre på annat sätt kan vi tänka oss mer udda konstellationer. Det enda partiet vi stänger dörren för helt är Sverigedemokraterna.

Vad är det största problemet med Alliansens politik i dag, som du ser det?

– Att man vägrar bygga hyresrätter. Det leder på sikt till ett mer segregerat Solna. Det finns massor av aktörer som vill bygga hyresrätter om inte den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten klarar av det.

– Dessutom vågar inte Alliansen gå till botten med att 27 procent lämnar grundskolan utan godkända resultat. Hälften av kommunens budget går till skolan men Alliansens tal om stabil ekonomi håller inte. Man skulle ju kunna dra ner skolpengen ännu mer och få ännu fler elever som lämnar skolan utan godkända resultat. Men samhällsekonomiskt vore det förödande.

Klarar ni av att ta över i Solna efter 20 år av Alliansstyre?

– Solna är ett jätteföretag med 2 000 anställda men vi har inga oerfarna personer i partiet. Där finns otroliga kompetenser.

Vilka partier i Alliansen skulle ni ha lättast att komma överens med?

– Liberalerna och Centerpartiet. Det är ingen hemlighet. Ett stabilt mittenstyre där man tar hänsyn till varandra vore logiskt.

Och om SD får fem-sex mandat?

– Då har vi ett bekymmer om vi tittar på de traditionella blocken. Men varje generation politiker måste lösa de problem man ställs inför.

Och lösningen är ett maktskifte utan SD?

– Ja. Moderaterna är trötta och idéfattiga och utlovar lyktstolpar och nya hastighetsskyltar, men det finns så många andra utmaningar i Solna. Vi har både idéer och förslag på hur vi kan ge Solna en ny start.

Arne Öberg på två minuter

Ålder: 50 år.

Bor: Hagalund.

Yrke: Politiker på heltid sedan sex år, dessförinnan it-utvecklare.

Familj: Gift. Inga husdjur.

Musik: Några Solnafavoriter, exempelvis garagebandet Nomads och Titiyo.

Älsklingsrätt: Mitt norrländska ursprung har gjort mig svag för rökt abborre och pitepalt.

Beundrar: Vardagshjältar i Solna som brinner för sina stadsdelar.

Allianspolitiker jag gärna lunchar med: Kristdemokraternas Ansgar Toscha är jag nyfiken på.

Mål i valet: Att vara med och ge Solna en nystart. Inser att det måste ske tillsammans med andra partier.

Så gick det sist: 22,50 procent, 14 mandat.

AIK-faktor: Borde vara högre. Jag är ingen fotbollskille, men håller så klart på AIK.

Visa merVisa mindre