Känner sig trygga. Systrarna Camila och Belén Rodriguez känner sig inte rädda i Fisksätra. "Det är mest unga killar som hänger här i centrum, kanske säljer de och köper droger – jag vet inte. Själv har jag aldrig sett något bråk", säger Belén. Foto: Johan Kristensen

”Vi som bor i Fisksätra förtjänar inte det här”

Fisksätra är med på polisens uppdaterade lista över utsatta området. Det är första gången området står med och beskrivningen får många Fisksätrabor att reagera. ”Det är inte alls min bild”, säger Camila Rodriguez, 34.

  • Publicerad 09:47, 22 okt 2021

Jag känner mig otryggare om jag är i stan på kvällen än här.

Tiago, 3, sparkar i sömnen i barnvagnen. Mamma Belén Rodriguez, 36 och Camila Rodriguez, 34 skrattar. Klockan är strax före 13 och de passerar Fisksätra torg på sin promenad med pudeln Oliva och border collie-blandningen Francis.

LÄS MER: Polischefen: ”Ökad andel grova brott i Fisksätra”

De har bott nästan hela livet i Fisksätra och håller inte med om polisens beskrivning att kriminella bedriver öppen droghandel och inverkar på det lokala samhället.

– Det är inte alls min verklighet. Det är tråkigt när bara en typ av Fisksätrabo speglas i media. Här bor ju alla möjliga typer av människor med alla möjliga jobb och utbildningar. Det kanske handlar om någon procent av Fisksätraborna som är kriminella och det är tråkigt att man stämplar. Jag känner mig otryggare om jag är i stan på kvällen än här, säger Camila Rodriguez.

Mediecirkus. Kommunalrådet Mats Gerdau (M) intervjuas i SVT:s Rapport. ”Det är lite ambivalent. Vi har varnat för den här utvecklingen i flera år, så här blir det om man drar ner på antalet poliser. Men kan det här leda till att Fisksätra och Nacka får fler poliser må det vara så”, säger Mats Gerdau. Foto: Johan Kristensen

Den 18 augusti förra året avlossades 27 skott med automatvapen i Fisksätra centrum och den 26 augusti träffades flera Fisksätrabors balkonger i en skottlossning på Ålgatan. Hon hörde aldrig skotten men kunde läsa om dem i tidningarna efteråt.

I en lägenhet i porten intill hennes sköts en kvinna ihjäl av sin man den 3 december förra året

– Det har hängt kvar mer. Men det är ju en problematik som kanske inte avhjälps av fler poliser utan handlar mer om att hjälpa kvinnor som utsätts för våld i nära relationer, säger Camila Rodriguez.

Rasande. ”Under åren har jag sett nedskärningar för socialtjänst, nedskärning för ungdomsråd, Folkets hus har fått mindre lokaler och så vidare. Det har lett oss hit. Jag är rasande förbannad på den moderatledda majoritetens oförmåga att stoppa utvecklingen, säger oppositionsrået Khashayar Farmanbar (S). Foto: Liza Simonsson

Läget värre i Stockholm

När polisen uppdaterar sin lista över utsatta områden i december kommer Fisksätra, Grantorp/Visättra i Flemingsberg och Valsta i Märsta vara med för första gången. Något som Ekot kunde avslöja. Det är bara i polisregion Stockholm som listan blir längre.

Polisen använder listan för att prioritera sina insatser. Mats Löfving, regionpolischef, menar att den bekräftar lägesbilden de har.

– Lokal polis arbetar sedan länge i dessa områden, tillsammans med exempelvis kommunerna, och det har gett oss ett bättre kunskapsläge om problemen, säger han.

Inte utsatt. ”Det är väl bra om polisen fokuserar mer på Fisksätra, här förekommer ju en del våld och har varit en del otäcka mord, säger Jeanette Karlsson, 58, som har bott i Fisksätra sedan 2017. Foto: Johan Kristensen

Jeanette Karlsson är på väg till Ica för att hämta ett postpaket. Hon minns hur ingångarna till butiken var avspärrade den 29 augusti förra året. Två män med kniv hade jagat en 20-åring som hade ett djupt knivhugg i huvudet när han lämnade affären.

– Det var ju jädrigt otäckt, men det känns som att det är sådant som händer överallt. Jag går inte omkring och är rädd.

Förvånad. ”Jag har bott här i tolv år men jag märker inga större problem. Ibland kan ungdomar spela hög musik på kvällarna”, säger Valerijus Stuopelis som har bott i Fisksätra i tolv år. Foto: Johan Kristensen

En filmkamera sveper förbi med fotograf och reporter från SVT:s Rapport i släptåg.

– Högtryck här i dag! säger fotografen.

– Det är tråkigt att det måste hända sådant här för att ni ska komma hit, säger Jeanette Karlsson.

– Ja, men alla verkar ju gilla området, svarar reportern.

En man kommer ut från centrum med kaffe i en pappmugg. Han ogillar polisens syn på Fisksätra.

– Det är jobbigt att ungdomar inte ens kan sitta här vid torget utan att polisen kommer och frågar vad de håller på med.

– Jag är glad att polisen är här – man ska känna sig trygg. Men de målar Fiskis så mörkt. Vi som bor i Fisksätra förtjänar inte det. Jag har bott här i 27 år och har aldrig känt mig hotad, säger han.

Positiv. ”Många människor säljer hasch och andra droger. Det är jättebra om det kommer hit fler poliser och kontrollerar”, säger Fisksätrabon Burhan Zada, 28. Foto: Johan Kristensen

Utsatta områden

Sedan 2016 har polisens nationella operativa avdelning, NOA, sammanställt en lista över landets ”utsatta områden”. Områdena präglas av socioekonomiska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhället.

Ett 60-tal orter i Sverige pekas ut som riskområde, utsatt område och – den allvarligaste kategorin – särskilt utsatt område.

Fisksätra och Flemingsberg kommer från den 1 december att klassas som utsatt område, enligt SR Ekot. Valsta i Märsta kommer klassas som riskområde.

Visa merVisa mindre