”Vi säljer runt 2000 bullar på kanelbullens dag”

Den 4 oktober är kanelbullens dag. Olof Jönsson, vd på Vallentuna Stenugnsbageri, delar med sig av sina bästa knep för att få till den perfekta kanelbullen. – Det handlar om fingertoppskänsla.

  • Publicerad 11:16, 28 sep 2018

Kan du känna den ljuva doften av smör och kanel? Det är kanelbullens dag som närmar sig.

Den 4 oktober har det återigen blivit dags för alla fikabrödsälskares stora dag och kaféer och konditorer runt om i Stockholm laddar för fullt.

På Vallentuna Stenugnsbageri i Vallentuna Centrum är man beredda på anstormning. Förra året var, för att citera vd:n Olof Jönsson, galet.

– Försäljningen har alltid varit bra på den dagen, men förra året slog vi försäljningsrekord.

Och det rör sig alltså inte om ett rekord för kanelbullens dag – det var den försäljningsmässigt den bästa dagen på hela året.

– Det slog till och med dagen innan julafton som alltid har varit vår bästa dag.

2000 kanelbullar

En vanlig dag går det runt 100 kanelbullar – på kanelbullens dag: runt 2000.

Och sjävklart innebär det mycket jobb om man ska leverera så många bullar på löpande band.

– Vi står och gör kanelbullar hela dagen och försöker hålla ett sånt tempo att det kommer ut varma bullar hela tiden.

Någon speciell reklam för bullarna behövs inte: både bageriet och kanelbullens dag är så pass etablerade – och vem vill inte sätta tänderna i en saftig bulle?

– Vi påminner lite via Instagram, men mer behövs inte. Det är ju en av de stora dagarna och så pass etablerat så man blir påmind var man än går. Eftersom kanelbullen är billig lyx räcker det med att man kommer in i butiken och ser bullarna. ”Just det, det är ju kanelbullens dag! Jag köper med några till jobbet.”

Fingertoppskänsla

Vad är då det hemliga knepet för att göra riktigt goa’ bullar? Bra råvaror, mycket fyllning och, kanske det viktigaste av allt, avbakningen.

– Det handlar om att våga baka på jättehög temperatur och plocka ut bullen när det fortfarande är en obakad kärna, som bakas färdigt medan man plockar ut den.

Du är inte rädd att du ger bort ”hemligheten” nu?

– Vi har bagare som bakar kanelbullar varje dag, men som fortfarande gör misstag. Det handlar om fingertoppskänsla: den får inte bli dödbakad, men inte heller bakas färdigt i ugnen. Då har du en bulle som bara är god medan den är varm – vi vill att den ska vara god i flera timmar.