Åkersberga centrum har hård konkurrens från främst Täby centrum. Foto: Åsa Sommarström

Vi ratar de lokala handlarna

Både Vaxholmsborna och Österåkersborna dissar sin lokala handel och köper mat och varor som kläder och elektronik utanför kommungränsen. Men i Österåker tycker man sig ändå se en positiv trend.

  • Publicerad 09:55, 6 feb 2017

Både Österåker och Vaxholm slåss med den stora jätten Täby centrum för att behålla sina lokala konsumenter. Statistik från analysföretaget HUI Research visar att allt fler väljer att lämna kommungränsen när de ska köpa mat och varor som kläder, elektronik och andra sällanköpsvaror. Värst är det för skärgårdskommunen Vaxholm, där varannan matkasse köps utanför kommunen, enligt kommunchefen Marie Wiklund.

Täby centrum kniper kunderna

Men Österåkers näringslivsdirektör Kristina Eineborg ser inte dystert på statistiken utan tror på den lokala handeln.

– Det finns olika trender inom handeln och vi har sett allt fler konsumenter vill handla mer ekologiskt, närodlat och att man vill stödja den lokala handlaren, säger hon.
Kristina Eineborg har tagit del av statistiken som visar att handeln i kommunen har ett starkt utflöde till andra kommuner.

– Jag ser bara potential i siffrorna och att det går att utveckla handeln i kommunen. Det står redan klart att Ica Maxi ska byggas på Pilstugetorget i Åkersberga där Willys finns på andra sidan, säger hon.

Hur ser du på konkurrensen utifrån?

– Vi är medvetna att konkurrensen är hård när vi har Täby centrum i närheten. Men vi vill inte bygga ett nytt Täby centrum. Däremot vill vi kunna erbjuda mer handel i och med att invånarantalet ökar. Det finns också ett stort intresse bland handelsaktörer att etablera sig här, säger Kristina Eineborg.

Även Magnus Åkesson, regionschef på Citycon som äger Åkersberga centrum, är hoppfull och beskriver tillväxten som stabil och kunderna som lojala.

”Åkersberga mer än ett helgcentrum”

– Jag skulle vilja säga att vi är starka trots att vi inte har några tioprocentiga tillväxtökningar. Men vi har inte heller haft några dalande försäljningssiffror, säger han och tillägger:

– Åkersberga centrum är mer än ett helgcentrum, vilket Täby centrum är. Hit kommer kunderna flera gånger om dagen.

När det gäller Vaxholm finns en politisk vilja att stärka handeln med bland annat en större matbutik. Frågan är dock inte enkel, menar kommunchefen.

– Det handlar om marktillgång och att hitta yta, säger Marie Wiklund och fortsätter:

– Men vi jobbar också med att ta hand om de befintliga handlarna och hur vi på ett bättre sätt kan öka närvaron.

Hon berättar vidare att kommunen sedan två år tillbaka samarbetar med Destination Vaxholm, som är en ekonomisk förening där företag och föreningar jobbar mot att stärka turismen och för att ha en levande stadskärna.

– Visionen för Destination Vaxholm är att skapa en levande stad året om – där handeln är en viktig del, säger Marie Wiklund.

LÄS MER:

Byggstart i Rosenkälla dröjer