Mohamed Hagi Farah, från Järva Föräldraallians, säger att Järvas muslimer inte har tid att vänta längre på en begravningsplats, då bristen på kistgravar är akut. Foto: Linda Dahlin

”Vi kan inte vänta längre”

Järvas muslimer har väntat länge på en begravningsplats som ligger nära. – Behovet av gravplatser är stort, inte bara för muslimer. Vi har inte tid att vänta längre, säger Mohamed Hagi Farah, från Järva Föräldraallians.

  • Publicerad 15:43, 3 maj 2016

Den 16 juni ska stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad ta beslut om de ska godkänna planen på Järva begravningsplats runt Granholmstoppen på Järvafältet.

I mitten av april skrev Mitt i om Järva discgolfpark som ligger just på området som planeras bli en gravplats för 20 000 gravplatser. Många Järvabor har protesterat mot att discgolfparken inte får vara kvar.

Men det är också många som är för att begravningsplatsen blir till, särskilt bland Järvas muslimer.

– Vi är inte turister, utan medborgare som har kommit hit för att stanna, och så småningom kanske också för att dö. Vi har rätt att inte bli exkluderade, säger Mohamed Hagi Farah, som är aktiv i Järva Föräldraallians,

Han tycker det är synd att planerna dragit ut så på tiden, då behovet av framför allt kistgravar är akut i Stockholm. Han hoppas att den här planen går igenom.

– Vi har inte tid att vänta på att det ska bli nya planer, säger han.

Mohamed Hagi Farah säger att han inte har något emot discgolfparken, och han hade heller ingenting emot planerna på att lägga begravningsplatsen vid Hägerstalund, som det var tal om från början.

– Men nu har staden efter många utredningar kommit fram till att det här är den bästa platsen, och då för vi gå på den, säger han.

I samband med protestmötet mot begravningsplatsen vid Granholmstoppen som hålls i Tensta centrum den 22 maj har en kampanjfilm mot planerna släpps på nätet.

I den uttalar sig bland annat Burhan Yildiz som Rinkebybo där han säger att han tycker att Järva behöver en begravningsplats, men inte på den platsen. Han säger att han talat med muslimsk expertis som hävdar att det går emot deras religion att ha en begravningsplats på en gammal soptipp, sjöbotten eller skogsmark.

– För mig är det en begravningsplats och inte en muslimsk begravningsplats. Om kyrkogårdsnämnden och kyrkogårdsförvaltningen efter alla sina utredningar har kommit fram till att platsen passar för en gravplats så litar jag på dem, säger Mohamed Hagi Farah.

Ibrahim Bouraleh från Islamiska förbundet i Järva vill inte heller uttala sig om lämpligheten i att anlägga en begravningsplats på Granholmstoppen.

– Det är kyrkogårdsnämnden som får avgöra det, säger han.