Vana läsare av den här tidningen vet att det kan ta väldigt lång tid mellan idé och slutförande när det ska byggas nytt. Det är med andra ord inte särskilt konstigt att Mats Norrbrand tycker att det har gått snabbt med det som ska bli ett nytt litet samhälle i samhället i Skokloster.

– Innan vi började bygga har vi givetvis gjort ett planarbete och en detaljplan och det har väl pågått på allvar sedan 2018. I våra mått mätt har det gått relativt fort, men de lösa tankarna har funnits längre än så, säger han.

Gamla lanthandeln är riven

Det är på slottsskogsleden, där den gamla lanthandeln låg, som arbetet pågår. När Mitt i tittar förbi är pålningen i full gång. Den gamla lanthandeln är riven och ersatt med en temporär butik ungefär 400 hundra meter bort.

– I början av nästa år kan vi börja resa upp hus och vi räknar med att projektet ska stå klart i slutet av nästa år, säger Mats Norrbrand.

Totalt handlar det om 22 lägenheter, ettor, tvåor och treor.

– Ettorna är typexempel på första lägenheten. Tvåorna och treorna kan vara för en liten familj eller när man flyttar från sin villa eller att man vill bo i en hyresrätt. Vi har stor efterfrågan på våra lägenheter och vi har ofta flera hundra sökande. I Bålsta har vi en kötid på fem, sex år. Jag har ingen riktig statistik för Skokloster, men vi bedömer att efterfrågan är så pass stor att de här kommer gå åt snabbt, menar Mats Norrbrand.

Nytt centrum

Bara lägenheter räcker dock inte. Det hela ska som sagt bli något av ett nytt litet centrum. Lanthandeln kommer att komma tillbaka som permanent butik, bland annat.

– Det kommer att bli en pizzeria och en vårdcentral där med. Alla verksamheter är någon slags basservice i samhället och det här betyder att vi får väldigt nyttig verksamhet till Skokloster. Annars är väl närmaste butik i Bålsta och det tar 20-25 minuter med bil. Det är lite långt om man ska åka och handla lite mjölk, säger Norrbrand.

– Det var helt nödvändigt att få till det här.

Att man bygger i Skokloster visar också på något annat, enligt Norrbrand.

– Det är också det att vi som kommunalägt bolag vill vara ett bolag för alla kommuninvånare. Vi heter Håbohus, inte Bålstahus. Personer som är uppväxta där ute ska kunna bo kvar där även om man inte har insatsen till ett bostad eller hus. Vi såg det som en del i vårt uppdrag och då föll det här sig som relativt naturligt.