”Vi har nolltolerans mot kränkande klotter”

Rasistiskt och kränkande klotter har ökat markant i Västerort. Oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) tycker inte att staden sanerar tillräckligt snabbt. Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller inte med. – Vi har en nolltolerans när det gäller kränkande klotter, säger han.

  • Publicerad 11:48, 4 jul 2018

Västerort toppar listan över antalet brådskande klotterärenden i Stockholms stad. Sedan förra året har det skett en markant ökning av så kallade akuta ärenden, som är klotter med med rasistiska symboler eller annat kränkande innehåll, som könsord till exempel.

Hittills i år har staden fått in totalt 183 akutärenden fram till och med den 2 juli. Förra året hanterades 29 kränkande klotterärenden.

Nazistiskt klotter i Blackeberg

Den markanta ökningen beror på en våg av nazistiskt klotter som drabbade Blackeberg i våras, enligt trafikkontoret.

I går yttrade sig oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) i Mitt i om den markanta ökningen av kränkande klotter.

– Jag tycker inte att staden är tillräckligt snabba på att sanera. Vi kommer att återupprätta nolltoleransen mot klotter efter valet om vi vinner, säger hon.

Helldén håller inte med

Men trafikborgarrådet Daniel Helldén håller inte med.

– Det är bara att konstatera att kränkande klotter har ökat, men det visar också tydligt att vi omedelbart är ute och tar bort det. Vi har en total nolltolerans mot kränkande klotter. När det gäller så kallat vanligt klotter har vi en 24 timmars garanti som gäller. 98 procent av allt klotter som anmäls saneras inom 24 timmar, säger han.

Genom att sanera snabbt förlorar det kränkande klottret sin effekt menar han.

– Vi kan se att det upphör om vi är snabba med att ta bort det.