Emilia Germundsjö är sjuksköterska på Capios vårdcentral i Bro centrum. Foto: Privat / Åsa Sommarström

”Vi har en markant ökning av patienter”

På vårdcentralen i Bro ser sjuksköterskan Emilia Germundsjö att antalet patienter blir fler – vissa dagar är det dubbelt så många.

  • Publicerad 13:09, 12 nov 2020

Spridningen av coronaviruset har tagit ny fart och allt fler covid-19-sjuka behöver nu vård.

421 patienter ligger inne på sjukhus, enligt rapporten den 11 november, varav 34 på intensivvårdsavdelning.

Mitt i har pratat med olika delar av Stockholmsvården om situationen – en av dem som beskriver situationen är Emilia Germundsjö, sjuksköterska på vårdcentralen i Bro:

– Vi har en markant ökning av patienter, dubbelt så många vissa dagar. De vill ha råd, vägledning och bli provtagna.

På väg ner i covidgruvan igen: Allvarligt läge

I våras minskade antalet patienter på vårdcentralerna, då provtagning inte var möjlig och den som hade symtom råddes att stanna hemma. Men nu söker man vård.

– De kommer till oss med hosta, förkylningssymtom och luftvägsbesvär. Det är bra att människor söker vård innan de hinner bli riktigt dåliga. Nu har vi mer kunskap och upparbetade rutiner, och gott om skyddsutrustning, så det känns tryggt.

Läs hur specialistsjuksköterskan, ambulanssjuksköterskan och hälso- och sjukvårdsdirektören beskriver rådande situation här.

Tjugo personer borta från Finnstaskolan

Rekordhög sjukfrånvaro inom skolan: "Det finns inga vikarier" Covid-19 och den rekordsnabba spridningen av omikronvarianten har drabbat Upplands-Bros skolor och förskolor hårt. Just nu är en omfattande del av skolpersonalen hemma i sjukdom eller i karantän.måndag 17/1 17:04