Emilia Germundsjö är sjuksköterska på Capios vårdcentral i Bro centrum. Foto: Privat / Åsa Sommarström

”Vi har en markant ökning av patienter”

På vårdcentralen i Bro ser sjuksköterskan Emilia Germundsjö att antalet patienter blir fler – vissa dagar är det dubbelt så många.

  • Publicerad 13:09, 12 nov 2020

Spridningen av coronaviruset har tagit ny fart och allt fler covid-19-sjuka behöver nu vård.

421 patienter ligger inne på sjukhus, enligt rapporten den 11 november, varav 34 på intensivvårdsavdelning.

Mitt i har pratat med olika delar av Stockholmsvården om situationen – en av dem som beskriver situationen är Emilia Germundsjö, sjuksköterska på vårdcentralen i Bro:

– Vi har en markant ökning av patienter, dubbelt så många vissa dagar. De vill ha råd, vägledning och bli provtagna.

På väg ner i covidgruvan igen: Allvarligt läge

I våras minskade antalet patienter på vårdcentralerna, då provtagning inte var möjlig och den som hade symtom råddes att stanna hemma. Men nu söker man vård.

– De kommer till oss med hosta, förkylningssymtom och luftvägsbesvär. Det är bra att människor söker vård innan de hinner bli riktigt dåliga. Nu har vi mer kunskap och upparbetade rutiner, och gott om skyddsutrustning, så det känns tryggt.

Läs hur specialistsjuksköterskan, ambulanssjuksköterskan och hälso- och sjukvårdsdirektören beskriver rådande situation här.

Gäst försvann från dagverksamhet

Kommunen anmäler sig själva. Upplands-Bro anmäler sig själva till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, efter att en gäst försvann från en dagverksamhet tidigare i år.tisdag 30/11 10:20

Bro ska fyllas med offentlig konst

Stor konstfestival nästa år. Nästa år deltar Upplands-Bro, Nacka och Stockholms stad i konstfestivalen Wall Street Stockholm. Tanken är att 222 konstverk ska fylla gator och torg i de tre kommunerna.måndag 29/11 15:28