Emilia Germundsjö är sjuksköterska på Capios vårdcentral i Bro centrum. Foto: Privat / Åsa Sommarström

”Vi har en markant ökning av patienter”

På vårdcentralen i Bro ser sjuksköterskan Emilia Germundsjö att antalet patienter blir fler – vissa dagar är det dubbelt så många.

  • Publicerad 13:09, 12 nov 2020

Spridningen av coronaviruset har tagit ny fart och allt fler covid-19-sjuka behöver nu vård.

421 patienter ligger inne på sjukhus, enligt rapporten den 11 november, varav 34 på intensivvårdsavdelning.

Mitt i har pratat med olika delar av Stockholmsvården om situationen – en av dem som beskriver situationen är Emilia Germundsjö, sjuksköterska på vårdcentralen i Bro:

– Vi har en markant ökning av patienter, dubbelt så många vissa dagar. De vill ha råd, vägledning och bli provtagna.

På väg ner i covidgruvan igen: Allvarligt läge

I våras minskade antalet patienter på vårdcentralerna, då provtagning inte var möjlig och den som hade symtom råddes att stanna hemma. Men nu söker man vård.

– De kommer till oss med hosta, förkylningssymtom och luftvägsbesvär. Det är bra att människor söker vård innan de hinner bli riktigt dåliga. Nu har vi mer kunskap och upparbetade rutiner, och gott om skyddsutrustning, så det känns tryggt.

Läs hur specialistsjuksköterskan, ambulanssjuksköterskan och hälso- och sjukvårdsdirektören beskriver rådande situation här.

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

✔ Facket: ”Agerar det kraftfullaste vi kan” ✔ Anmälan till Arbetsmiljöverket Tystnadskultur, hög personalomsättning och en kyrkoherde som kränker, fryser ut och skäller på medarbetare. Sådan är situationen inom Kungsängens församling enligt anställda som nu slår larm.fredag 4/12 14:06

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49