”Vi ger de som hänger i centrum möjligheter ”

Socialtjänsten, polisen och volontärerna ökar närvaron i Haninge centrum. Ungdomshänget väntas öka under veckans höstlov.

  • Publicerad 07:30, 2 nov 2018

Från och med lördag och fram till och med Halloween-helgen kommer socialtjänsten, polisen och deras volontärer att synas i Haninge centrum.

– Vi kommer att vara på plats olika dagar i veckan så att det varje dag finns några på plats. Enligt näringsidkarna och väktarna är det framförallt mellan klockan 14 och 19 som unga samlas här och vi tror att det ökar under höstlovet, säger Anen Makboul, gruppledare på socialtjänstens förebyggarteam.

Mitt i träffar honom och förebyggande socialsekreteraren Petronella Ek inför höstlovsstarten.

Droghandel har pågått

De har sina svarta jackor på sig. ”Socialförvaltningen” står tryckt på ryggarna. De vill synas.

Mitt i har tidigare berättat att många ensamkommande och nyanlända ungdomar hänger i Haninge centrum i timmar i brist på annat att göra. Även droghandel har pågått, och både näringsidkare och kunder har i perioder varit oroliga.

I den sammanställning kommunen gjorde tidigare i år vittnade bland annat ungdomarna på introduktionslinjen på Riksäpplets gymnasieskola om att alla håltimmar och schemaluckor gjorde att de sökte sig till Haninge centrum.

– Det är många unga vuxna mellan 18 och 25 år som hänger vid Mcdonalds och entrén mot busshållplatserna. Framförallt nu när skolorna håller stängt en vecka och det är kallt ute, säger Anen Makboul.

Fakta

Många unga, ensamkommande och nyanlända i centrum

En kartläggning som Haninge kommun gjorde tidigare i år visar att många ensamkommande och nyanlända ungdomar hänger i Haninge centrum i timmar nästan dagligen i brist på annat att göra. De beskrevs av kommunen som ”en riskgrupp” i rapporten.

Antalet ungdomar i åldern 13 till 19 i centrum har även ökat eftersom Haninges fritidsgårdar testat att hålla stängt för ungdomar över 12 år mellan klockan 15 och 18 på dagen. Att föreningen X-Cons Haninge stängt sina öppna lokaler har också bidragit till att ungdomshänget ökat, enligt rapporten.

 

Källa: Haninge kommun och Mitt i
Visa merVisa mindre

Anen Makboul och Petronella Ek pratar med två vuxna inne i centrum.

Han och Petronella Ek har ett svårt jobb framför sig: Att ta kontakt med personer som ibland har svårt med tillit till myndigheterna.

– Många vet inte hur de ska göra för att söka jobb, hitta fritidsaktiviteter, en kurator eller komma till ungdomsmottagningen. Där hjälper vi till och ger dem möjligheter, men det är klart att det inte är lätt att få folk att börja prata om vad de söker, säger Petronella Ek.

Varför har Haninge centrum blivit en sådan mötesplats för unga?

– Det är ungefär hälften av de som hänger här som bor i Haninge, hälften bor någon annanstans. Sedan har ju många av de ensamkommande starka nätverk. Även om du bor i norrort så kan du ha polarna i Haninge, och då blir centrum en naturlig mötesplats, säger Anen Makboul.

Är det ett sådant problem att unga hänger här då?

– Det är inte bra när kunderna och butikerna i centrum upplever att det är otryggt. Då måste vi stötta Haninge centrum.

Socialtjänstens personal ska under Halloween-helgen utgå från centrum, och sedan besöka fritidsgårdarna samt Torvalla som har ett stort Halloween-event för ungdomar på fredagen.