Tyra, Ina, Leopold, Elias och Alice i årkurs 9 på Sollentuna musikklasser berättar att maten ofta tar slut innan alla elever hunnit äta. ”Vi vill ju prestera så bra som möjligt, men då behöver man ordentligt med mat på lunchen”, säger Elias. Foto: Stefan Källstigen

”Vi går till pizzerian i stället”

Var och varannan vecka tar maten slut i Häggviksskolans matsal. Elever som äter sent hinner då inte få mat under sin rast. – Vi går till pizzerian i stället, berättar Alice i årskurs 9. Nu lovar leverantören att rätta till problemet.

  • Publicerad 11:34, 24 nov 2015

När frågan om skolmat är uppe på agendan handlar det ofta om den är god eller inte. På Häggviksskolan och Sollentuna musikklasser har problemet varit ett helt annat – maten har helt enkelt tagit slut.

Enligt elever och föräldrar som Lokaltidningen Mitt i har talat med händer det cirka en gång i veckan att elever som har sen lunch möts av tomma kantiner i matsalen och inte hinner få varm mat under sin lunchrast.

Alternativet är sallad och bröd– eller att köpa något i närheten.

– Vi har gått till pizzerian i stället, eller köpt något på Quben (fritidsgården, reds anm), berättar Alice som går i 9:an på Sollentuna musikklasser.

Klasskamraten Ina är en av dem som börjat förbereda sig på att det inte alltid finns mat.

– Jag har börjat ta med kontanter om det är god mat på matsedeln, berättar hon.

Åse Mellerstedt, rektor på Sollentuna musikklasser, säger att frågan om skol­maten som tar slut har hög prioritet.

– Vi har en ständig kommunikation med leverantören där vi försöker komma tillrätta med problemet. Det finns en vilja att lösa detta.

Även Tapio Liimatainen, rektor på Häggviksskolan, bekräftar att det har varit problem under hösten.

– Köket har haft en svacka, men vi har också ett ansvar. Ibland tar maten slut för att eleverna tar för mycket protein och för lite sallad och kolhydrater, i stället för att balansera måltiden.

Maten på Häggviksskolan och Sollentuna musikklasser lagas av företaget ISS – i enlighet med en upphandling som kommunen har gjort. Liselott Olsson är kostekonom på barn- och utbildningskontoret och arbetar bland annat med uppföljning av avtalen. Hon säger att hon känner till att det varit ett problem, men inte i någon större omfattning.

– I många fall hanteras det direkt mellan skolorna och köket. Som jag har fått det berättat är det inget återkommande problem.

Föräldrar, elever och per­- sonal som vi talat med säger att det kan vara en gång i veckan. Accepterar ni det?

– Generellt är vi nöjda med samarbetet, men om det händer en gång i veckan så är det inte okej. Det är inte det vi har upphandlat.

Regionchefen på ISS Mat och Dryck, Magnus Johansson, säger till Mitt i att nya rutiner ska göra det möjligt att laga mer mat när det behövs – innan lunchrasten är slut.

– Vi vill att maten ska serveras nylagad, men personalen har sagt till kockarna för sent när den håller på att ta slut. Med tätare kontakt mellan kök och matsal kan vi upptäcka detta i tid. Om det inte räcker måste vi vidta fler åtgärder, säger han.

Dessutom ska ett effektivare kösystem i matsalen göra det enklare att ta mer mat utan att behöva ställa sig sist i kön, uppger han.

Varför har problemet uppstått den här hösten?

– Det kan vi inte svara på. Ambitionen att minska klimatpåverkan genom mindre svinn, men det är ingen ursäkt till att maten inte finns där när eleverna ska äta.

Fakta

Nylagat gäller

Mitt i har ringt runt till ett tiotal andra skolor i Sollen­tuna som får skolmat från ISS kök på Häggviksskolan.

Trots samma tillagningskök har ingen av de tillfrågade haft samma problem.

Enligt ISS beror det på att de andra skolorna får all mat levererad på en gång medan maten på Häggvik och SMK lagas allt eftersom för att den ska vara så nylagad som möjligt.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50

Polisen hittade knark i nedgrävda godispåsar

Nyheter Tips och snö på marken underlättade polisarbetet Tack vare tips från en vaken medborgare kunde polisen i Sollentuna hitta en knarkgömma tidigare i denna vecka. Sökandet underlättades av en fördelaktig väderlek med snö som gick att spåra i,...fredag 15/1 11:15

E-handel med egen upphämtning ökar i Häggvik

Nyheter "Tajmingen väldigt rätt just nu" Hemleverans av mat har funnits länge, men nu blir det allt vanligare att kunder beställer varor online och hämtar sina matkassar utanför butiken. Både City Gross och Willys, som öppnade i det nya...fredag 15/1 5:40