”Vi behöver fler som står upp mot hot

Hot är en del av näthatet som drabbar många, bland annat politiker. Men något hot mot demokratin ska det inte behöva vara. – Det får aldrig påverka vilka politiska beslut jag fattar. Då har man gett efter och då ska man inte vara politiker, säger kommunalrådet Josefin Malmqvist (M).

  • Publicerad 14:12, 18 mar 2016

Nu är det lättare att nå fler, det är fler som sticker ut och är profilerade.

Efter attacken mot en lokalpolitiker i Uppsala, där en knivbeväpnad person dök upp vid hans hem mitt i natten för någon vecka sedan, har tidningen mejlat ut frågor till Sundbybergs alla kommunalråd om hur det ser ut här.

Näthatet, med otrevliga påhopp och emellanåt rena hot, är en del.

– Vi är många som har blivit vana vid det, även om det givetvis inte gör det mer okej, säger Josefin Malmqvist, kommunalråd och ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden, när vi träffar henne på stadshuset.

Från att skriva obehagliga saker på nätet till att söka upp någon rent fysiskt har man tagit ett helt nytt steg, menar hon.

En person som betett sig hotfullt mot henne via sociala medier tog det steget.

– Personen hade stått utanför min bostad och tagit bilder, som sedan lades ut i sociala medier med ”jag vet var du bor”. Då är det ett helt annat allvar.

I samma veva var det en person som följde efter henne med bil, gata upp och gata ner i ett villaområde i Malmö.

Förr var hoten och påhoppen kanske mer riktade mot ett fåtal, framstående personer som många kände till.

– Nu är det lättare att nå fler, det är fler som sticker ut och är profilerade, säger Josefin Malmqvist.

Hon tror att man är mer utsatt när man sticker ut hakan och fattar beslut som direkt påverkar människors vardag.

Josefin Malmqvist har varit politiskt aktiv sedan tidiga tonår och Sundbyberg är hennes tredje kommun, efter Malmö och Stockholm. Hon har lärt sig i vilka situationer hon behöver kontakta säkerhetsavdelningen, till exempel inför att vissa förslag eller beslut presenteras.

– Jag tror att vi fortfarande är lite naiva i Sverige. Vi har haft två ministermord, det sticker ut internationellt. Vi ska vara stolta över att vi har så pass tillgängliga politiker som vi har.

Det är en balansgång mellan att vara tillgänglig och att inte utsätta sig för risker.

– Det är kul när medborgare kommer fram på stan, det välkomnar jag. Men vi måste kunna känna oss trygga, med till exempel larm, säger Josefin Malmqvist.

Oppositionsrådet Jesper Wiklund (V) har själv aldrig utsatts för hot. Han menar att det är betydligt mer vanligt att det drabbar politiker som är kvinnor eller som har mörkare hudfärg. Under valrörelsen 2014 var till exempel en berusad man mycket hotfull och kränkande vid Socialdemokraternas valstuga, enligt honom.

”Visst händer det att jag får motta hat, på stan rör det sig som mest (och i extremfall) om ett långfinger, på nätet – inte minst Twitter – blir det ofta mycket mer målande”, skriver han.

Han berättar att några medlemmar i Ung Vänster blev attackerade av högerextremister vid Lötsjön för några år sedan. De knuffades och fick sin banderoll slängd i vattnet.

Stefan Bergström (C) har aldrig funderat över risker med att vara politiker. ”Jag vet egentligen inte om debattklimatet blivit hårdare; jag tror snarare att det syns mer nu via sociala medier till exempel”, skriver han.

Att värna demokratin och att många vågar ta på sig politiska förtroendeuppdrag, är viktigt för Johan Storåkers (L): ”Även om jag aldrig varit hotad själv märker jag att attityden gentemot politiker blivit hårdare under de senaste åren.”

Jonas Nygren (S) upplever att diskussionerna blivit grövre: ”Men det gäller även mellan politiker. Debatten har blivit hårdare, mer personfixering och påhopp.”

Han funderade över riskerna det skulle kunna innebära i och med att bli igenkänd när han blev politiker på heltid.

”Generellt har det varit mer positivt än jag trodde. Fått några utskällningar men framförallt träffat väldigt många människor som varit positiva. Och fått mer positiv än negativ feedback under mina år som kommunstyrelsens ordförande”, skriver han.

MER Bakgrund

Under natten mot 9 mars blev Uppsalapolitikern Alexander Bengtsson (M) attackerad i sitt hem av en knivbeväpnad man, skriver flera medier. Polisen
misstänker att det rör sig om hatbrott.

Dessförinnan hade Upsala Nya Tidning granskat hoten mot politiker. Varannan av de svarande av fullmäktiges ledamöter, 31 personer, har blivit utsatta för hot.

En man dömdes 2009 för att ha hotat att skjuta
Helene Hellmark Knutssons (S) barn. Hon var då kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg. ”Det är synnerligen obehagligt när de drar in familjen”, sade hon till Mitt i Sundbyberg.

I Upplands Väsby har kommunalrådet Roland Storm, som representerar det lokala partiet Väsbys Bästa, fått fyrverkerier kastade mot sitt hem så att det började brinna. ”Hade det hänt på natten när vi sov hade jag kanske inte suttit här i dag”, säger han till vår syster­tidning Vi i Väsby.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29