Årets konditor – Kasper Kleihs från Sundbyberg gör ischoklad på stjärnkrogen Etoile där han jobbar. Foto: Stefan Källstigen

Vi bakar julgodis med Sveriges bästa konditor 2021

Kasper Kleihs kopplar in sladden till kompressorn, sätter på sig munskyddet och börjar spreja choklad så att hela köket fylls av en ovanligt behaglig röd smog. När Årets konditor bakar julgodis är det kanske inte exakt som när vi andra gör det.

  • Publicerad 08:52, 13 dec 2021

"Jag är torsk på gottebordet"

– Det är rätt roligt det här faktiskt, säger Kasper och ler när han drar av munskyddet.

Sundbybergaren står i köket på stjärnkrogen Etoile vid Norrtull där han till vardags jobbar.

Men det har inte varit någon vardag för Kasper senaste tiden. Han har legat i hårdträning för att tävla i Årets konditor – en tävling han till slut vann efter två hårda dagar i november.

– Nu har man landat lite. Det är väldigt kul att se att all träning gav resultat, säger Kasper som tränade 50 timmar i veckan när tävlingen närmade sig.

Var du helt slut efter?

– Ja, det var sådan urladdning och jag blev lite krasslig när all spänning släppte. Men jag har tävlat förut och vet att den dippen kommer efteråt.

Hur kändes tävlingen?

– Det var snabba skor på och full koncentration från första sekund. Men det var också sådan sjuk glädje och jag log hela tiden.

På krogen som 13-åring

I dag har Sveriges bästa konditor 2021 hunnit fylla 27 år. Redan som 13-åring fick han sitt första jobb på en restaurang i Ullared och det var kärlek från första stund. Sedan dess har det varit mat för hela slanten, men Kasper är faktiskt utbildad kock och inte konditor.

– Jag körde som kock till jag var 19 och då fick jag upp ögonen för sötsaker och det kändes mer rätt för mig. Jag har lärt mig på krogar, sökt information och försökt hitta Sverige bästa konditorer för att lära mig av dem, säger Kasper.

Älskar julgodis

Nu när julen närmar sig passade Mitt i på att baka julgodis med Kasper. Knäck, kola och ischoklad går definitivt hem även hos Årets konditor som säger att han är "torsk på gottebordet".

– Den här saffranskolan till exempel är den bästa kolan som finns. Man får ju inte börja med den för tidigt och det är synd. Men nu måste man ju få börja!, säger Kasper.

Utöver klassikerna gör Kasper också en liten julklapp som egentligen är en sorbet på åkerbär omgärdad av en fyrkantig hallon och vaniljparfait. Ett paket som sedan doppas i flytande kväve för att det efterföljande chokladdoppet ska fästa bättre när chokladen stelnar. Vackert och fruktansvärt gott.

Men det finns enklare grejer – som ischoklad gjord på Valrhona-choklad och brynt smör. Och definitivt utan palmolja.

– Ta riktigt smör, en bra choklad och strössla på lite med härliga saltrostade valenciamandlar, säger Kasper.

Graderna räknas

Vad är då viktigaste tipset för att lyckas med julbaket hemma? En termometer, säger Kasper.

– Det är så sjukt viktig att få till alla graderna rätt. Den här kolan kör jag till 122-123 grader och det är superviktig för annars blir den för hård eller mjuk. Höftar man så fallerar det ofta. Det är en precision i bakning och det handlar i slutändan om de få viktiga grejerna som kan höja något jättemycket.

Kasper dekorerar en söt julklapp som är en parfait och sorbet inslaget i choklad. Foto: Stefan Källstigen

Kaspers saffranskola

2 dl grädde

100 g smör

150 g socker

150 g cassonadsocker

150 g ljus sirap

90 g glykos

0.5 g saffran

1 g salt

100 g kokosflingor att rulla i.

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull, koka under vispning till 123 grader.

Gjut portionsmässigt i silikonform eller valfri form och skär för hand när svalnat

Rulla kolan i smält vit choklad och sedan i kokosflingor

Visa merVisa mindre

Kasper dukar upp ett gottebord bestående av saffrans-kolorna doppade i vit choklad och kokos för en snöeffekt. Knäck med pumpafrön istället för mandlar. Vackra praliner med klassiska julkryddor som kanel och kardemumma. Foto: Stefan Källstigen

Kaspers ischoklad på brynt smör

100 g Mörk Valrhonachoklad

50 g smör

Bryn smöret i kastrull under vispning tills mycket partiklar bildas.

Smält chokladen med det brynta smöret

Gjut smeten i formar.

Toppa med saltrostade mandlar.

Visa merVisa mindre

Inga konstigheter. Kasper Kleihs har dragit igång kompressorn och sprutmålar en julklapp med röd choklad. Foto: Stefan Källstigen

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27