Ett par månader har gått sedan Cathrine Nordqvist tillträdde rollen som kyrkoherde i Bro församling.

– Kyrkoherdeinstallationen väntar vi med till hösten, den brukar vanligtvis ske snabbare, men nu är ju allt som det är, säger Cathrine Nordqvist.

Efter 13 år i Bromma församling, senast som biträdande kyrkoherde så är hon nu på plats i Bro. Ett samhälle och en kommun som hon just nu försöker lära känna.

Vad var det som lockade dig till Bro?

– Lockelsen är utmaningen och möjligheterna, sen även den fantastiska kulturhistorien med alla gamla kyrkor som finns inom församlingen.

Cathrine Nordqvist beskriver sig själv som en glad och sann visionär.

– Jag brinner för att göra kyrkan till en del av lokalsamhället. Min vision är att kyrkan ska bli kyrkan mitt i byn. Det går inte att vara en kyrka i dag utan att vara en del av samhället, vi är inte farliga i Svenska kyrkan.

Varför säger du så?

– Jag tror många har en förlegad bild av vad kyrkan är som ofta inte stämmer.

Cathrines lära känna Bro-period pågår för fullt. Men hennes budskap är tydligt till invånarna runt om i Bro:

– Vi har inte haft en framträdande roll tidigare, men nu är det dags att det ändras.

Öppnar öppen förskola

Konkret rör det dels att församlingen från med maj kommer att starta upp en öppen förskola dit föräldralediga kan komma inne i Fagerlindska huset. Att även bättre förvalta tillgången på de kyrkolokaler som finns i församlingen menar den nya kyrkoherden är viktigt.

Tre av de fyra kyrkorna har varit stängda i relativt hög grad, detta vill Cathrine Nordqvist förändra.

– Till hösten hoppas vi kunna öppna upp kyrkorna i mycket högre grad, för det efterfrågas.

Roll i omdaningen

Samtalet glider in på politikens projekt att omdana Bro och skapa ett annat centrum där man bättre knyter samman delar av orten som varit uppdelade tidigare.

Även om Cathrine Nordqvist fortfarande är ny på jobbet är hon väl medveten om planerna och ser att kyrkan kan spela en viktig del.

Hon funderar lite och återkommer till de fyra kyrkorna som finns inom församlingen. En vision är att bättre sprida kunskapen om dessa.

– Får man del av den här historien så tänker vi oss att det här kan skapa en stolthet för Bro.