Ny på jobbet. Cathrine Nordqvist visar runt i Bro kyrka. Hon tillträdde sin tjänst i församlingen i januari i år. Foto: Niklas Loman

”Vi är inte farliga i Svenska kyrkan”

Bro församlings nya kyrkoherde heter Cathrine Nordqvist. För Mitt i berättar hon om sin vision om en ”kyrka mitt i byn”, kommande drop in-vigsel och en ny öppen förskola församlingen ska öppna.

  • Publicerad 17:14, 5 maj 2021

Ett par månader har gått sedan Cathrine Nordqvist tillträdde rollen som kyrkoherde i Bro församling.

– Kyrkoherdeinstallationen väntar vi med till hösten, den brukar vanligtvis ske snabbare, men nu är ju allt som det är, säger Cathrine Nordqvist.

Efter 13 år i Bromma församling, senast som biträdande kyrkoherde så är hon nu på plats i Bro. Ett samhälle och en kommun som hon just nu försöker lära känna.

Cathrine Nordqvist i Bro kyrka. Foto: Niklas Loman

Vad var det som lockade dig till Bro?

– Lockelsen är utmaningen och möjligheterna, sen även den fantastiska kulturhistorien med alla gamla kyrkor som finns inom församlingen.

Cathrine Nordqvist beskriver sig själv som en glad och sann visionär.

– Jag brinner för att göra kyrkan till en del av lokalsamhället. Min vision är att kyrkan ska bli kyrkan mitt i byn. Det går inte att vara en kyrka i dag utan att vara en del av samhället, vi är inte farliga i Svenska kyrkan.

Varför säger du så?

– Jag tror många har en förlegad bild av vad kyrkan är som ofta inte stämmer.

Bro kyrka Foto: Niklas Loman

Cathrines lära känna Bro-period pågår för fullt. Men hennes budskap är tydligt till invånarna runt om i Bro:

– Vi har inte haft en framträdande roll tidigare, men nu är det dags att det ändras.

Öppnar öppen förskola

Konkret rör det dels att församlingen från med maj kommer att starta upp en öppen förskola dit föräldralediga kan komma inne i Fagerlindska huset. Att även bättre förvalta tillgången på de kyrkolokaler som finns i församlingen menar den nya kyrkoherden är viktigt.

Tre av de fyra kyrkorna har varit stängda i relativt hög grad, detta vill Cathrine Nordqvist förändra.

– Till hösten hoppas vi kunna öppna upp kyrkorna i mycket högre grad, för det efterfrågas.

Ny herde på plats i predikstolen Foto: Niklas Loman

Roll i omdaningen

Samtalet glider in på politikens projekt att omdana Bro och skapa ett annat centrum där man bättre knyter samman delar av orten som varit uppdelade tidigare.

Även om Cathrine Nordqvist fortfarande är ny på jobbet är hon väl medveten om planerna och ser att kyrkan kan spela en viktig del.

Hon funderar lite och återkommer till de fyra kyrkorna som finns inom församlingen. En vision är att bättre sprida kunskapen om dessa.

– Får man del av den här historien så tänker vi oss att det här kan skapa en stolthet för Bro.

Drop in-vigsel och drop in-dop

Öppna förskolan är på gång, så även drop in-vigsel och drop in-dop. Detta är en nyhet för Broborna. Den 22 maj klockan 10-15 är det dags, platsen är Bro kyrka.

– När jag gjorde det här sist så vigde jag 12 par och döpte 7 stycken, men det var i Bromma, säger Cathrine Nordqvist och låter entusiastisk.

Hur går det här till? Behöver man förbereda något?

– Vi öppnar upp för alla som inte är döpta och även de som vill viga sig. De man måste ha med sig är en hindersprövning, i övrigt ordnar vi allt.

Visa merVisa mindre

Så går det till på drop in-dagen

Kyrkan står för: tårta, gudstjänst och musik, och till och med brudbuketten.

Det handlar inte om att det är en enda lång gudstjänst som pågår under hela dagen utan en ny gudstjänst inleds varje gång någon kommer för att döpas eller för att viga sig.

– När man kommer så fyller man i alla papper, väljer psalmer och sen får man träffa oss präster, vi kommer vara två i tjänst denna dag, därefter inleds gudstjänsten som pågår i 20 minuter.

Visa merVisa mindre

Striden om gräddhyllan i Kungsängen

Bygget av Svartviks Strand kommer allt närmare. Planerna för ett nytt bostadsområde vid Svartviken i Kungsängen har varit en långdragen process av överklaganden i olika instanser. Mark- och miljööverdomstolen river nu upp tidigare instans beslut...måndag 14/6 14:32

Antalet covidfall fortsätter minska i Upplands-Bro

Drygt 10 000 Upplands-Brobor har fått första sprutan. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro fortsätter minska. Siffrorna kan dock ha påverkats av ett intrångsförsök i Folkhälsomyndighetens databas.fredag 11/6 15:38