Det råder ingen tvekan om vem det är som kommer. Frampå styrpulpeten sitter ett stort klistermärke med ”Skärgårdsradion 90,2” tryckt på och efter den svarta rib-båten vajar en stor fana med samma namn, och det röda hjärtat.

– Jag hade en annan täckt båt tidigare men den blev lite klumpig att jobba från så nu har jag skaffat den här istället, mycket enklare. Den går snabbt och jag kan ta mig fram överallt, säger Martin Loogna och hjälper Mitt i Värmdös reporter och fotograf ombord.

Dagens uppdrag: Intervjua Jari Tammi, 63, som ska slå världsrekord i långdistanssimning och simma mellan Stockholm och Helsingfors.

– Vi sa att vi skulle mötas här utanför någonstans i vattnen, vet inte exakt var men jag tänker att vi åker ut och letar efter honom.

Närvaro och lokala röster

På bara några sekunder har Martin Loogna lämnat bryggan och styrt ut mot Ingaröfjärden utanför Björkviks havsbad.

Martin gör två inslag och reportage varje dag, oftast längs kustbandet och ute på öarna, ibland även på fastlandet. Radiostudion har han där han bor, på Älgö i Saltsjöbaden, men jobbet sköts lika enkelt från båten.

– Hallå Jari! Jari! Vänta ska jag bara sätta på mig lurarna, säger Martin och håvar fram mikrofonen som är kopplad till hans mobiltelefon.

Vant lägger han sig över kanten på båten och lutar sig ut mot vattenytan där Jari Tammi ligger och flyter.   

Röster från bygden där det händer och en bra blandning av musik. Och kustvädret förstås varje timme.

– Det är allt det som våra lyssnare gillar, gammal hederlig lokalradio, med närvaro och möten, säger Martin Loogna.

Martin har jobbat på alla de ”stora” kanalerna. Bland annat var det han som startade Rix morronzoo en gång i tiden med kollegan Jesse Wallin.

– Det var tidigt 90-tal och det här med kommersiell radio var ganska nytt. Då hördes vi mycket och hade många idéer. Men till slut kände vi att vi ville göra något eget, säger Martin.

Skärgården + radio = Skärgårdsradion

De började spåna på vad och kom ganska snart på svaret.

– Vi älskar skärgården båda två, och vi älskar radio. Så det blev Skärgårdsradion, skrattar Martin.

2007 såg skärgårdens egen radiokanal dagens ljus och då täckte de enbart Värmdö och de öar som tillhörde Värmdö kommun, via en mast i Hemmesta. Nu, 15 år senare kan de höras i hela Stockholms skärgård, från Östhammar i norr till Nynäshamn i söder.

De senaste masterna snickrades upp för bara några veckor sedan.

– Det är folk som hört av sig och vill kunna lyssna på Skärgårdsradion längre norrut, så vi satte upp två master till. Nu täcker vi hela Norrtälje kommun.

Pandemin slog hårt mot kanalen, precis som mot många branscher, med en tydlig nedgång i reklamintäkter, men det har börjat vända nu, enligt Martin Loogna.

– Jag märker att krogar och eventföretag börjar återvända och det är väldigt kul, säger han.

Skärgårdsradion tänker puttra på ett bra tag till för, som Martin uttrycker det, de går med ”lite plus” och har i snitt cirka 100 000 lyssnare, vilket är bra jämfört annan lokalradio ute i landet.