Vem äger mig? Foto: Läsarbild Ingrid Schullström

Vettskrämd kisse hittades ensam i Hägernäs

En ensam kisse som är alldeles för ung för att vara ute i skogen på egen hand hittades vid Hägernäs station i måndags. Eva Theorins son tog hand om den lilla krabaten som var vettskrämd och hungrig. – Den har nog bott hos någon eftersom den är rumsren, säger hon.

  • Publicerad 15:02, 5 okt 2017

I måndags hörde Eva Theorins son hur det jamade när han gick av tåget vid Hägernäs station. Ljudet kom från skogen så han beslöt sig för att börja leta med en ficklampa.

– Efter fem minuter såg han hur den låg där, bakom en sten, alldeles vettskrämd, säger Eva Theorin.

En lekfull krabat

Han köpte kattsand och kattmat och väl hemma kastade den sig över maten efter att den varit alldeles ensam i skogen. Dagen efter tog Eva över och hon körde den till polisen för att kolla om den hade något chip.

– Det hade den inte, men den måste ha bott hos någon eftersom den var rumsren, säger hon.

Hon säger att kissen var smal i kroppen och väldigt hungrig, men den var också väldigt lekfull och social.

En kelgo liten kissemiss.

Sökte efter ägaren på Facebook

Eva Theorin frågade i lokala Facebook-grupper om någon saknade den lilla parveln men någon ägare gjorde sig inte till känna. Flera blev upprörda över den som bara lämnat katten åt sitt öde, samtidigt som flera erbjöd sin hjälp och berättade hur Eva skulle göra. Hon ringde Stockholms Katthem som i onsdags kom och hämtade upp kattungen.

– Det är en liten kille och han mår jättebra nu. Han kommer att få bo på ett jourhem tills det att han är vaccinerad, säger Ewa Edström på Stockholms Katthem.

”Vi anser att alla katter har rätt att leva”

Förmodligen en rymling

Hon misstänker att katten har rymt eftersom den mår så pass bra kring människor.

– Den är extremt trevlig och sällskapssjuk och därför tror jag att den haft ett bra hem. Vår hypotes är att någon letar efter den, säger hon.

Det är inte ovanligt att nyblivna kattägare glömmer att stänga sina fönster ordentligt, vilket kan vara ödesdigert om man har en nyfiken kattunge.

– Det enda som behövs är en smal glipa för att de ska kunna ta sig igenom.

Händer det ofta att kattägare bara slänger ut sina katter?

– Det händer hela tiden och det är nog vanligare än många tror. Man pratar ofta om sommarkatter, men det är missvisande eftersom det sker året om.

Vad händer med katterna som kommer till er?

– Vi omplacerar omkring 500 katter per år. Vi ger dem veterinärvård och ser till att de får ett bra liv. Vi anser att alla katter har rätt att leva och vi avlivar bara om en veterinär har gjort bedömningen att de är för sjuka. Även gamla katter tar vi hand om och vi försöker placera dem i ett bra hem så att de kan njuta av sin sista år, säger Ewa Edström.