Veterinären tipsar – så firar du nyår med din hund

Många hundar och katter blir rädda när nyårsraketerna fyller stjärnhimlen. Här är veterinären Marie Jurys bästa råd för hur du och ditt husdjur firar in det nya året på bästa sätt.

  • Publicerad 17:16, 26 dec 2018

För många hundar och katter är nyårsafton en mardröm. En lång promenad tidigt på dagen och ljuddämpande madrasser för fönsterna kan hjälpa när fyrverkeripjäserna dånar som mest. Här ger Marie Jury, veterinär på Väsby djursjukhus, sina bästa tips för ett gott nytt år.

Ta en lång promenad

Ta med hunden på en ganska lång promenad. På så sätt är både kroppen och knoppen trött runt tolvslaget.

Ljud- och ljusisolera

Ett bra sätt att minska djurets intryck är att sätta upp madrasser för fönsterna, eller åtminstone dra för gardinerna. Att spela musik eller lyssna på radion kan även stänga ute dånet från fyrverkeripjäserna. För missen är en trygg koja och kattmynta bra tips, enligt Marie Jury.

Bekräfta inte djurets rädsla

En del hundar och katter kan bli paniskt rädda av av smällarna. Det är därför viktigt att inte bekräfta beteendet och inte ömka för mycket. Försök vara dig själv, råder Marie Jury, men avvisa inte ditt husdjur. Vill hunden hoppa upp i knäet så är det okej.

Stäng kattluckan

Håll kattluckan stängd, så att inte missen far i väg och tar sig för långt upp i ett träd. Bäst är om husdjuren får stanna inne när det smäller.