Veteranbåt sjönk vid kajen i natt

Bara masterna sticker upp och dieseldoften är påtaglig vid Norra Hammarbyhamnen. Här sjönk en 23 meter lång båt under natten till onsdagen. – Jättetråkigt, säger Benny Engman också har båt i hamnen.

  • Publicerad 12:45, 22 aug 2018

Strax väster om Barnängsbryggan, vid kajplats 309, har en större fritidsbåt, 23 meter lång, gått till botten i Norra Hammarbyhamnen. Det rör sig om en av de äldre båtarna som har en fast plats vid kajen, MS Stjärnfors, en gammal silltrålare.

– Vi vet ännu inte varför den sjönk, men uppenbarligen har den tagit in vatten, säger Emelie Neijnes, hamnstyrman på Stockholms hamnar.

Båten ska ha försvunnit under ytan natten till onsdagen. Dykare var på plats och la ut länsar kring båten runt klockan 05.30, för att undvika att diesel som läcker från båten ska sprida sig vidare ut i Hammarby sjö.

– Det är jättetråkigt, säger Benny Engman, som har båt längre ner på kajen.

Dykare har säkrat att inga människor finns ombord. Foto: Pekka Pääkkö

Mysterium varför den sjunkit

Han är vän med ägaren.

– Båten är hans liv. Det är så konstigt att den sjunkit. Klockan 22 i går kväll ska den ha legat här som vanligt, säger han.

Polisens dykare har varit ombord båten och ingen person ska ha funnits på när den sjönk. Nu ska det utredas vad som kan ha hänt. Men innan dess ska båten bärgas, när det blir är ännu inte klart.

Läckt diesel och olja

Polisen har skrivit en anmälan om miljöbrott, eftersom diesel läckt ut från båten. En läsare som ringde till Mitt berättade att det strax innan klockan 15 på onsdagen syntes olja eller diesel på ett stort vattenområde.

– Det ligger över hela viken, jag kände doften redan från kajen i Luma. Sedan när jag tog båten Emelie såg jag att det låg mycket överallt, säger läsaren.

– Man undrar varför de inte rensat. Jag tänker på djurlivet som finns i Sjöstan, som svanungar och bävrar. Vilken skada de kan ta, fortsätter han.

Går inte att sanera

Den som har ansvaret för att sanera är Stockholms hamnar. Pressansvarige där säger att ingen ny olja eller diesel har läckt ut sedan man lagt ut länsarna. Båten har även pluggats igen av dykare, så inget mer ska läcka ut.

– Det som ligger på ytan är inte saneringsbart, eftersom det är så flyktigt. Det kommer dunsta bort så småningom, säger Camilla Strümpel, på Stockholms hamnar.

Hammarby sjö täcktes av olja och diesel på onsdagseftermiddagen. Foto: Läsarbild