Vet du vem som räddade livet på Rolf?

Mitt under joggingrundan fick Rolf Bäckström hjärtstopp och segnade ner. Men han överlevde tack vare en okänd person som höll igång hans hjärta i tio minuter tills ambulansen kom. Nu vill han tacka sin räddare. – Vem var det som hade viljan, modet och kunskapen att kliva fram?

  • Publicerad 16:17, 15 maj 2017

På eftermiddagen den 15 mars snörde Rolf Bäckström på sig löparskorna och gav sig ut på ytterligare en runda inför Stockholm Marathon i juni.

Den här gången passade han på att kombinera träningspasset med ett besök hos en kompis i Edsberg. Det sista han minns är hur de satt och pratade i köket. Två veckor senare vaknade han upp i en säng på Karolinska sjukhuset.
– Jag låg nedsövd och minns inget från de veckorna, berättar Rolf.

Hans hustru Agneta minns desto mer. För henne var det två veckor som pendlade mellan oro, förtvivlan, lycka och tacksamhet.

Klockan 16.01 den 15 mars ringde Rolf och berättade att han var på väg hem. Och när han inte hade dykt upp efter 40 minuter anande hon oråd.
– Rolf är som klockan. Det är något som är fel, sa jag till barnbarnen som var här den dagen, berättar Agneta.

Efter ytterligare 40 minuter ringde Agneta polisen. De visste inget. Men klockan 18.03 ringde de tillbaka. De hade fått en rapport om en man som kommit in till Karolinska sjukhuset med hjärtstopp, och bad Agneta komma och identifiera honom.
– Då visste vi inte om han skulle överleva, och vilka hjärnskador han i så fall skulle få, berättar Agneta.Rolf hade drabbats av ett plötsligt hjärtstopp och segnat ihop medvetslös under joggingrundan. På en gångväg utmed Sollentunavägen, på sjösidan i höjd med Häggviksskolan, fick de veta senare.

Hjärtstoppet utlöstes av en hjärtinfarkt, orsakad av förträngningar i hjärtats blodkärl.
– Läkarna sa att det finns tre riskfaktorer: inaktivitet, rökning och alkoholkonsumtion, berättar Rolf.

Samma Rolf som sprungit 19 marathon-lopp, och 68 år gammal var på väg mot sitt tjugonde. Rolf, den måttfulla pingstvännen som även efter pensionen besökte äldreboenden i norrort och spelade gitarr och sjöng för de äldre.


foto Åsa Sommarström


Klockan 16.21 den 15 mars, 20 minuter efter att Rolf Bäckström lämnat kompisens bostad i Edsberg, kom larmet till SOS.

16.31 var ambulansen på plats och fortsatte den hjärt- och lungräddning som någon påbörjat och upprätthållit under de första kritiska och helt avgörande tio minuterna.
Med facit i hand är det flera saker som visar att personen gjorde ett bra jobb. De brutna revbenen är en – hjärtmassage kräver att man tar i. Och framför allt visar frånvaron av neurologiska skador att den inledande hjärt- och lungräddningen haft effekt. Utan insatser drabbas hjärnan snabbt av syrebrist vid ett hjärtstopp.
– Jag har problem att komma ihåg koderna till mina kontokort, men annars verkar minnet vara intakt, berättar Rolf.

När han kom hem efter tre veckor på sjukhus, åtta kilo under sin ordinarie löpvikt, hade han fortfarande svindel och gick med rullator. Men sedan har återhämtningen gått snabbt framåt. I dag går han långa promenader med stavar, och härom veckan oljade han in altanen.
– Han har frisknat till otroligt snabbt, det är ett mirakel alltihop. Vi känner en sådan tacksamhet, mot den här för oss okända personen, eller personerna, och även mot sjukvården. De var fantastiska på Karolinska, säger Agneta.

Rolf nickar instämmande. I dag ser han på framtiden med tillförsikt.
– Tänk att vara så nära slutet, och sedan få en chans till! Jag är lite osäker på vad hjärtat kommer att klara, men jag har som mål att komma i gång med träningen igen i någon form, berättar Rolf.


Rolf och Agneta hemma i Norrviken. foto Åsa Sommarström


TIPS: På Hjärtstartarregistrets webbsida kan du söka efter hjärtstartare i din närhet.

UPPDATERING

Den första hjälpen är avgörande

Chansen att överleva ett plötsligt hjärtstopp pendlar mellan 0 och 70 procent. Därför bör alla ingripa – oavsett vilken kunskap man har.

– Det viktigaste är att våga kliva fram, det går inte att göra fel, säger Andreas Claesson på HLR-rådet.

Varje år drabbas cirka 5 000 personer i Sverige av ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.

I genomsnitt överlever elva procent minst 30 dagar efter hjärtstoppet. Men skillnaderna är stora.
Utan någon hjälp överlever cirka 3–4 procent en 15 minuter lång väntan på ambulans. Med vanlig hjärt- och lungräddning, HLR, blir chansen två till tre gånger större. Och med en elektrisk hjärtstartare hade upp till 70 procent av alla drabbade kunnat klara sig.
– Den första hjälpen är helt avgörande, säger Andreas Claesson, ordförande i svenska HLR-rådet.


LÄS MER: Här kan du lära dig mer och hjärt- och lungräddning


Helst ska man gå en kurs och lära sig grundläggande HLR, hur man hanterar en hjärtstartare och hur man känner igen ett plötsligt hjärtstopp.
Det är dock inget krav för att ingripa, poängterar Andreas Claesson, i själva verket gäller det omvända: alla bör ingripa, oavsett kunskapsnivå.
– Det viktigaste är att våga kliva fram, det går inte att göra fel. Man ska alltid ringa 112 så tidigt som möjligt, ­säger Andreas Claesson.