Veronica Palm om nya livet och systerskapet

Högdalenbon och före detta riksdagspolitikern Veronica Palm tappade passionen och lämnade rikspolitiken. Idag lever hon ett nytt liv med kolonilott i Snösätra och har skrivit en bok om systerskap. – Jag vill att yngre kvinnor ska kunna spegla sig i mina upplevelser, säger hon.

  • Publicerad 07:00, 10 maj 2018

Vi träffar Veronica Palm på kolonilotten i Snösätra. Hon har precis satt lök och vi slår oss ner på trätrallen som hon själv har lagt. Här tillbringar hon så mycket tid hon kan.

– Jag har alltid gillat att vara ensam. De veckor som jag inte hade barnen förra sommaren var jag här nästan hela tiden. Jag cyklar hit från min lägenhet i Högdalen på 7 minuter, det är perfekt.

För Veronica Palm ser livet helt annorlunda ut i dag än vad det gjorde för några år sedan. 2015 lämnade hon riksdagen och politiken efter att ha tillbringat nästan hela sitt vuxna liv i den politiska hetluften.

– Jag tappade passionen, det blev mer som ett jobb. Första året tog jag det bara lugnt. Jag hade haft väldig hög arbetsbelastning under väldigt lång tid, säger hon.

Nu skriver hon ledare och krönikor för ETC och Dagens Arena och i dagarna ges hennes debutbok Systerskap ut. Med skarp blick på kvinnorollen väver hon samman berättelser från det politiska och privata livet.

– Jag hade länge skrivit små lösryckta anteckningar utan att egentligen ha något särskilt syfte med det, säger Veronica Palm.

Veronica Palm har med sig ena tonårsdottern på kolonilotten. De har precis satt lök.

Männen blev ministrar

Hon började skriva på allvar efter valsegern 2014. De var några kvinnor som samlades i en lägenhet i Gamla stan. Ingen av dem hade blivit utsedd till minister. Veronica Palm säger att hon räknat bort sig själv som kandidat (”jag kommer från ett parti där regional representation är väldigt viktig”) men strukturerna blev ändå tydliga.

– Jag började prata med kvinnor som upplevt samma saker som jag. Jag tänkte att jag måste samla mina anteckningar och skriva mer strukturerat. Jag ville skriva om systerskap och bristen på systerskap.

Veronica Palm har profilerat sig som en politiker som kämpar för jämställdhet, men i den politiska värld hon beskriver är det männen som har makten.

Jag har saknat det där ovillkorliga stödet. Att man backar varandra när det blåser. Kvinnor faller mycket hårdare och ändå är det inte lika självklart för kvinnor att backa varandra.

Veronica Palm.

– Jag har saknat det där ovillkorliga stödet. Att man backar varandra när det blåser. Kvinnor faller mycket hårdare och ändå är det inte lika självklart för kvinnor att backa varandra. Man tar en större risk kortsiktigt, säger hon.

Veronica Palm har tröttnat på att vara duktig flicka. Hon säger att hon vill hjälpa yngre kvinnor, de som kommer efter, att undvika fallgroparna. Att de ska kunna spegla sig i hennes upplevelser.

Veronica Palm trivs med sitt nya skrivarliv. Delar av boken har hon skrivit på lotten. Foto: Anna Z Ek

Vill inte tillbaka till politiken

Veronica Palm var ordförande för Stockholms Arbetarekommun mellan 2009 och 2016, men hon har inte varit aktiv inom kommunpolitiken i Stockholm. Det har däremot hennes före detta man Roger Mogert (S), som fram till i höstas var stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

Du tar upp me too-rörelsen i din bok. Samtidigt avgick din exman efter me too-anklagelser i höstas. Hur har det påverkat dig?

– Det väckte många känslor, jag blev ledsen och besviken. Men jag tycker att han hanterade det väl som avgick. Jag tänker ju främst på vår gemensamma döttrar.

Hon säger att det här blir det första valet sedan hon fick rösträtt som hon inte står som valbar kandidat på någon lista. Hon ska hitta nya sätt att engagera sig, dela ut flygblad och föreläsa.

Skulle du kunna tänka dig att engagera dig i Stockholmspolitiken framöver?

– Jag har det väldigt bra som jag har det just nu. Jag kan engagera mig i de frågor jag brinner för. Det är väldigt skönt att inte behöva ha en åsikt om allt.