BRONS. Veronica Wikström från Väsby kom på en tredjeplats i årets upplaga av Mack-SM med sin knäckebrödsmacka "Pimpinella". "Jag var sjukt nervös." Foto: Sara Trus

Veronica från Väsby trea i Mack-SM

Knäckebröd med plommonkräm, grönkål och västerbottenost. Den annorlunda lunchsmörgåsen tog Veronica Wikström från Väsby hela vägen till en bronsplats i Mack-SM.

  • Publicerad 12:10, 20 nov 2020

Även om jag hade övat hemma var jag sjukt nervös.

På torsdagskvällen stod det klart: Veronica Wikström charmade juryn och knep bronsplatsen i Mack-SM. Och det gjorde hon med en lite annorlunda lunchsmörgås.

– Jag kom på idén med att göra mackan på knäckebröd, det är ju inte så vanligt i en lunchsmörgås. Jag ville visa svenska folket att man kan bli mätt på det, säger hon.

Men det är många godsaker som ingår i bronsmackan. Grunden är ett sesampumpaknäcke, som får sällskap av vinkokt plommonkräm kryddad med anis, rostad grönkål, västerbottenost, apelsinsås, picklad rödlök och picklade apelsinskal – allt toppat med mjuka krutonger och plommonchips.

– Jag ville göra lite tvärtom, hårt men ändå mjukt och med bra textur.

Mackan låter lite åt det söta hållet?

– Den är lite söt i och med plommonen, men den får syra av den picklade rödlöken och sälta av den rostade grönkålen.

PRISPALLEN. Veronica Wikström från Väsby, Gabriel Olsson från Stockholm och Eva Stoltz Olsson från Åhus hamnade på topp tre i Mack-SM. Foto: Sara Trus

PIMPINELLA. Bronsmackan består av sesampumpaknäcke, plommonkräm, västerbottenost, apelsinsås, picklad rödlök, picklade apelsinskal och krutonger av surdegsbröd. Foto: Veronica Wikström

Tävlingen sändes på torsdagskvällen, men inspelningen gjordes redan för två veckor sedan på Münchenbryggeriet i Stockholm. Åtta tävlande, som blev sju på grund av corona, skulle göra 20 likadana mackor på 45 minuter.

– Även om jag hade övat hemma var jag sjukt nervös. Som tur var gick allt enligt plan och jag hann i tid. Det var även väldigt kul och häftigt att vara med i en tv-produktion och se hur det går till.

Hon vill gärna lyfta lunchmackan och ge den högre status. Där tycker hon att Norge och Danmark ligger före, med lunchsmörgås och smörrebröd.

– Det känns som att många är rädda för att äta bröd, men det är både nyttigt och klimatsmart. Och man kan göra mycket roligt med en macka.

Den som vill testa Veronicas "Pimpinella" kan bege sig till Bageri Kardemumma, där hon jobbar som butikschef.

– Jag håller på att göra några just nu. Ska bli kul att se vad kunderna tycker!

Bor i Runby

Ålder: 34.

Bor: I Runby.

Familj: Sambo och två döttrar, tre och sju år.

Gör: Butikschef på Bageri Kardemumma i centrala Upplands Väsby sedan juni. Tidigare jobbat som restaurangchef på Stora Gungan på Skansen.

Aktuell: Kom på bronsplats med knäckebrödsmackan "Pimpinella" i Mack-SM, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Tävlingen sändes på godare.se

Prispallen: Vann gjorde mackan "Södermalms Hembrännare" av Gabriel Olsson från Stockholm och på andra plats kom "Naturen på en Sur en" av Eva Stoltz Olsson från Åhus. På en delad fjärdeplats kom "Kokobello" av Per Sjöblom i Täby.

Visa merVisa mindre