Vernissage på båda våningarna i Konsthall Väst på torsdag

I morgon torsdag invigs utställningen Kommunen&Konsten på andra våningen i västra flygeln. Men det är inte allt – även Edsviks Ateljéförening passar på att inviga sin utställning på våningen under.

  • Publicerad 16:16, 27 nov 2019

– Vi och kommunen jobbar gemensamt och drar lite intresse till varandra. Vi i föreningen har ju också ett nätverk så det blir win-win att ha vernissage samtidigt, säger Eva Almén, ordförande i Edsviks Ateljéförening.

Föreningen startades i slutet av augusti då det stod klart att Edsvik konsthall skulle gå i konkurs. Utöver utställningar anordnade konsthallen även en konstskola med 120 elever.

Stängningen av Edsvik konsthall uppmärksammas internationellt

– Då bildade vi en ideell förening och hörde av oss till kommunen. Kulturchefen hjälpte oss och nu har vi ett avtal med kommunen att få använda lokalerna här. Det är vi jätteglada för! säger Eva Almén.

Redan drygt 70 medlemmar

Föreningen köpte stafflier och stolar med mera av konkursboet och har nu bland annat 20 stafflier på första våningen i Konsthall Väst.

– Vi är där sex dagar i veckan, cirka 15 medlemmar varje dag. Totalt är vi redan drygt 70 medlemmar, de flesta var tidigare elever i konsthallens konstskola, och jag tror att vi snart kommer att vara 100, säger Eva Almén.

Men nu är det ingen skola längre?

– Nej, förr hade vi en lärare som hade synpunkter och coachade. Men i den här gruppen finns så många duktiga och erfarna konstnärer att vi kan coacha varandra. Och vi kommer att ta in lärare utifrån i kortare perioder då och då, bland annat en bildlärare från Rudbeck.

Vita väggskärmar till utställningen

Till torsdagen har föreningen förberett en utställning där alla medlemmar har fått lämna in ett eller två verk, berättar Eva Almén.

– Vi har hängt dem på vita väggskärmar och så har vi skjutit undan stafflier och bord för att få plats.

Julsalong på lördag och söndag

Föreningens utställning visas på torsdag klockan 16–18 och sedan blir det julsalong i lokalen på lördag och söndag klockan 12–16.

– Det blir samma utställning, men vi lägger till att det finns julkort att köpa som medlemmarna har gjort, både tryckta kort och original, säger Eva Almén.

Vernissage även för kommunens egen konst

Och föreningens utställning är alltså inte den enda som invigs på Stallbacken i morgon eftermiddag. Det är även vernissage för utställningen Kommunen&Konsten som Lokaltidningen Mitt i har berättat om tidigare.

Sollentunas konstskatt ställs ut i Edsvik: Öppnar den 28 november

Utställningen visar delar av kommunens egen konstskatt och det handlar om offentlig konst med olika uttryck, präglade av 
sin samtid och historia. Många av konstnärerna har dessutom kopplingar till Sollentuna.

”Promise (Higher Hights)” av Petter Nilsson (akryl på duk, 2016) är ett av konstverken som visas i utställningen Kommunen&Konsten.

Kommunen&Konsten visas på andra våningen i Konsthall Väst klockan 16–19 och invigs formellt klockan 17 av Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Thomas Ardenfors (M), ordförande i Sollentuna Kommunfastigheter AB som förvaltar fastigheterna på Stallbacken.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kontrollen av trängseln i butiker har redan startat

Nyheter 30 tjänstemän på länsstyrelsen jobbar med tillsynen Första veckan med nya covid-19-lagen och länsstyrelsen har redan varit ute och kontrollerat att inte för många kunder släpps in i butikerna: "De har varit väl förberedda. Vi har sett väldigt många...måndag 18/1 16:17

37-årig man dömd för kallblodiga mordet på busstorget

Nyheter Hade karaktären av en avrättning, menar tingsrätten En 22-årig man sköts till döds på busstorget vid Sollentuna centrum mitt på ljusa dagen den 6 februari i fjol. Nu har en 37-årig man dömts till fängelse på livstid för mord och grovt vapenbrott.måndag 18/1 11:32

Extra tjurig? Nu är oxveckorna här!

Nyheter Tre OXiga tips på hur du klarar dig Nu är oxveckorna här. Men håll ut, perioden är kortare än vanligt.måndag 18/1 10:50