Vernissage på båda våningarna i Konsthall Väst på torsdag

I morgon torsdag invigs utställningen Kommunen&Konsten på andra våningen i västra flygeln. Men det är inte allt – även Edsviks Ateljéförening passar på att inviga sin utställning på våningen under.

  • Publicerad 16:16, 27 nov 2019

– Vi och kommunen jobbar gemensamt och drar lite intresse till varandra. Vi i föreningen har ju också ett nätverk så det blir win-win att ha vernissage samtidigt, säger Eva Almén, ordförande i Edsviks Ateljéförening.

Föreningen startades i slutet av augusti då det stod klart att Edsvik konsthall skulle gå i konkurs. Utöver utställningar anordnade konsthallen även en konstskola med 120 elever.

Stängningen av Edsvik konsthall uppmärksammas internationellt

– Då bildade vi en ideell förening och hörde av oss till kommunen. Kulturchefen hjälpte oss och nu har vi ett avtal med kommunen att få använda lokalerna här. Det är vi jätteglada för! säger Eva Almén.

Redan drygt 70 medlemmar

Föreningen köpte stafflier och stolar med mera av konkursboet och har nu bland annat 20 stafflier på första våningen i Konsthall Väst.

– Vi är där sex dagar i veckan, cirka 15 medlemmar varje dag. Totalt är vi redan drygt 70 medlemmar, de flesta var tidigare elever i konsthallens konstskola, och jag tror att vi snart kommer att vara 100, säger Eva Almén.

Men nu är det ingen skola längre?

– Nej, förr hade vi en lärare som hade synpunkter och coachade. Men i den här gruppen finns så många duktiga och erfarna konstnärer att vi kan coacha varandra. Och vi kommer att ta in lärare utifrån i kortare perioder då och då, bland annat en bildlärare från Rudbeck.

Vita väggskärmar till utställningen

Till torsdagen har föreningen förberett en utställning där alla medlemmar har fått lämna in ett eller två verk, berättar Eva Almén.

– Vi har hängt dem på vita väggskärmar och så har vi skjutit undan stafflier och bord för att få plats.

Julsalong på lördag och söndag

Föreningens utställning visas på torsdag klockan 16–18 och sedan blir det julsalong i lokalen på lördag och söndag klockan 12–16.

– Det blir samma utställning, men vi lägger till att det finns julkort att köpa som medlemmarna har gjort, både tryckta kort och original, säger Eva Almén.

Vernissage även för kommunens egen konst

Och föreningens utställning är alltså inte den enda som invigs på Stallbacken i morgon eftermiddag. Det är även vernissage för utställningen Kommunen&Konsten som Lokaltidningen Mitt i har berättat om tidigare.

Sollentunas konstskatt ställs ut i Edsvik: Öppnar den 28 november

Utställningen visar delar av kommunens egen konstskatt och det handlar om offentlig konst med olika uttryck, präglade av 
sin samtid och historia. Många av konstnärerna har dessutom kopplingar till Sollentuna.

”Promise (Higher Hights)” av Petter Nilsson (akryl på duk, 2016) är ett av konstverken som visas i utställningen Kommunen&Konsten.

Kommunen&Konsten visas på andra våningen i Konsthall Väst klockan 16–19 och invigs formellt klockan 17 av Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Thomas Ardenfors (M), ordförande i Sollentuna Kommunfastigheter AB som förvaltar fastigheterna på Stallbacken.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dispyt på E4 slutade med misshandel

Nyheter Försök till omkörning rörde upp känslor Irritation uppstod emellan två bilister på E4 då en man i 30-årsåldern skulle köra om en man i 20-årsåldern i höjd med Haga Norra. Nu har den ene mannen dömts i Attunda tingsrätt för misshandel.måndag 17/1 14:30

Man ur huse när norrskenet färgade himlen grön

Nyheter Många Sollentuanbor spanade in ljusfenomenet Facebook svämmade över av bilder från Rotebro, Edsberg, Järvafältet och andra delar av Sollentuna då ett tydligt norrsken syntes både i fredags och i lördags. Den här bilden på himlen över...måndag 17/1 11:26

Sollentuna Bio gör gärna comeback

Nyheter Hoppas på förslaget om bibblans lokaler vid Aniaraplatsen I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Socialdemokraternas förslag att bygga om bibblan lokaler vid Aniaraplatsen till ett kulturhus, med plats för bland annat en biograf, när biblioteket...måndag 17/1 6:30