Vernissage i reaktorhallen på KTH

Efter en olycka tappade Jenny Wiklund minne och rumslig uppfattning. Resan in och ur tillståndet har blivit en utställning som nu visas i KTH:s gamla reaktorhall vid Valhallavägen.

  • Publicerad 15:44, 12 sep 2017

I bergrummet under KTH, där landets första kärnreaktor var igång mellan 1954 och 1970 har en ny utställning vernissage på tisdag 12 september.

Oändligt tillstånd

Utställningen Journal tar avstamp i en mycket personlig upplevelse: en frontalkrock på cykel för 17 år sedan . Efter olyckan vaknade konstnären Jenny Wiklund upp med ett förlorat både minne och rumslig orientering.

– Det var som att befinna sig i ett oändligt tillstånd, allt som fanns var platsen jag var på men tiden var utsträckt och kroppen kunde inte säga någonting om rummet.

Allt Jenny kunde få fram var en sifferkombination som hon upprepade gång på gång på sjukhuset. Det visade sig vara telefonnumret till hennes pappa.

Kommer ihåg känslan av att tappa minnet

Trots att tillståndet inte varade särskilt länge minns hon hur det kändes att inte minnas och att inte veta om hon stod upp eller låg ner.

– Det tillståndet var en kort exposé men de senaste 14 åren har jag jobbat på de här konstverken som beskriver de olika diagnoser som jag upplevde under den tiden från att jag vaknade upp från olyckan tills att jag var återställd.

Konst av diagnoserna

De diagnoserna bland annat amnesi (minnesförlust) klaustrofobi och schizofreni eftersom under den tiden hon med hjälp av andra skulle försöka få tillbaka sin självbild, fick så många olika versioner.

Resultatet är en rad skulpturer och installationer som nu efter 14 års arbete för första gången visas i sin helhet.  Arbete kring människans kropp och minne har hon gjort i samarbete med fem olika akademiska institutioner.

Nedstigning 25 meter under jord

Journal har vernissage den 12:e september kl 18-22. Nedstigning via trappa vid Drottning Kristinas väg 51. Allmänheten har därefter möjlighet att besöka utställningen till den 2:a oktober.

Fakta

Detta är propriseption

Proprispetion är varje människas förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position, vilket är en del av ens kroppsuppfattning. Detta fenomen kallas även djupsensibilitet och är nödvändig för att kunna hålla balansen. För att kunna detta använder sig kroppen av en särskild sorts receptorer, proprioceptorer.

Källa: Wikipedia