STÄNGS. Två verksamheter inom socialpsykiatrin på Kungsholmen stängs. Foto: Mostphotos

Verksamheter inom socialpsykiatrin stängs

Två träffpunkter inom socialpsykiatrin stängs när stadsdelen ska sänka lokalkostnaderna. Samtidigt byter en annan mötesplats inriktning till daglig verksamhet inom LSS.

  • Publicerad 11:56, 24 sep 2020

Det handlar om Träfflokalen S:t Göransgatan 92 och S:t Göransparken som nu ska stängas permanent, de har haft stängt under coronapandemin. Anledningen är att lokalerna inte är tillgänglighetsanpassade så de hade ändå behövt flytta, att det är få besökare och att stadsdelen måste sänka sina lokalkostnader, enligt stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L).

Enligt honom har förvaltningen kontaktat alla de kan för att guida till andra närliggande liknande verksamheter, som Balder på Norrmalm.

– Självklart ska det få kosta, men vi måste använda pengarna på smartast möjliga sätt. Då är hyran för en lokal som ändå är otillgänglig inte motiverad. Dessutom är det inte jättestora avstånd i innerstan och det är bra att det finns en samverkan mellan stadsdelarna, säger han.

I samma veva byter även Bolinders kafé och konferens inriktning, från dagens sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar till en sysselsättningsverksamhet med daglig verksamhet enligt LSS (lagen om särskilt stöd till funktionshindrade). Även här har de tidigare besökarna informerats om andra alternativ, enligt Jonlund.

– Det var få deltagare där och samtidigt ser vi ett ökat behov och efterfrågan för daglig verksamhet för LSS-gruppen och det är en bra lokal för det. På senare år har antalet socialpsykriatriska sysselsättningsverksamheter ökat, det finns 26 verksamheter i staden, och allt fler söker sig redan någon annanstans, så de deltagarna kan välja själva var de vill gå.