Måsarna skriar när distriktssköterskan Charlotte Falkenberg styr läkarbåten och specialistläkaren Thomas Arnhjort kisar mot bryggan i Djurö båtvarv. Är det inte pianoplinkande och stråkar också?

Läkarbåten som sjösattes i Djurhamn 1968 av läkaren Per Ullhammar inspirerade tv-serien ”Skärgårdsdoktorn” som fick uppåt 3 miljoner svenskar att inta soffläge varje vecka. När Svt följde med till Sandhamn 2017 fick Charlotte Falkenberg och Thomas Arnhjort precis som läkaren Johan Steen och sjuksköterskan Berit Rapp sällskap av signaturmelodin ”Mot Skärgården”.

Klockan är 12.50 när Thomas Arnhjort hoppar i land, hämtar och pluggar in den gula kabeln för landström för att undvika att vaccinet i kyl­skåpet blir dåligt.

Under förmiddagen har de gjort hembesök hos sju Möjabor mellan 80 och 95 år och kontrollerat bland annat EKG och blodtryck. Nu hjälps de åt att baxa i land två vita bokhyllor som de har tagit med från öns mottagning.

– Vi har lite trasiga möbler med oss. I den här verksamheten får man göra lite allt möjligt, säger Thomas Arnhjort och lyfter över hyllan till bilen.

Skärgårdsdoktorn Per Ullhammar sägs ha ryckt ut oavsett väder och tid på dygnet. Så fungerar inte läkar­båten längre. Akutfall hänvisas till 112. Övriga patienter får ringa Djurö vårdcentral och boka tid.

Kan ställas in

Året om enligt ett fast schemakommer båten till Möja, Runmarö, Sandhamn, Nämd­-ö, Gällnö, Lådna, Svartsö och Ingmarsö och hjälper omkring 500 patienter. När isen ligger använder de svävare men vid oväder kan turerna ställas in.

– Kan vi hjälpa så gör vi det. Men ibland får vi nästan klä oss i andra kläder för så fort vi går i land kan någon komma fram och säga: ”Kan du kolla på min tumme?” Det skulle ju ingen göra om de träffade på någon med läkarkläder på Södermalm, säger Thomas Arnhjort.

När både båten och mottagningarna är för små får de improvisera. I början av förra året öppnade prästen Möja kyrka för att ett 80-tal öbor skulle kunna få den första dosen vaccin mot covid-19.

– Kyrkan var en utmärkt vaccinationslokal när de skulle hålla avstånd. Först satt de till vänster i bänk­raderna, sedan gick de fram till altaret och vaccinerade sig, sedan satt de på andra sidan i en kvart innan de gick ut genom nödutgången, säger Charlotte Falkenberg.

Under en dag vaccinerade de öbor på tolv, tretton öar.

– Vaccinet håller ju bara i sex timmar efter att du har blandat det. Så vi fick göra ett mellanstopp på lunchen här i Djurö och så kom en sköt­erska från vårdcentralen hit och lämnade nytt vaccin.

Kan inte ha vikarier

Under sommaren får de åretruntboende patienterna på öarna sällskap av minst lika många sommargäster. Samtidigt ska läkarbåtens två läkare och två distriktssköterskor ha semester.

– Vi får saxa semestrarna. Vi kan inte ta in vikarier eftersom arbetet kräver lokalkännedom och att du har fartygsbefälsexamen klass 8. På sommaren ägnar vi oss inte åt de regelbundna patientkontrollerna. Då handlar det mer om akuta och halvakuta saker, säger Thomas Arnhjort.

Läkarbåten är knuten till Djurö vårdcentral vilket ibland kan leda till förvecklingar.

Charlotte Falkenberg minns ett telefonsamtal från en kvinna:

– Jag ska ha rabiesvaccin och ett pass till min katt, sa kvinnan.

– Då har du kommit fel.

– Det är väl DJURÖ vårdcentral?

– Ja, men det är en vårdcentral för människor.